Про це розповів керівник Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак, повідомляє «Сегодня».

За його словами, українські ПТРК показали клас на тлі легендарної американської зброї.

«На сьогоднішній день є ціла лінійка ПТРК, серед яких найбільш відомі – це «Скіф» і «Корсар». На недавніх стрільбах, коли відстрілювали американські Javelin, як раз використовували ці два протитанкових ракетних комплекси, і вони показали, що не гірші американських», – заявив Бадрак.

Військовий експерт зауважив, що «Скіф» і «Корсар» точно вразили цілі на відстані в 2 кілометри, як і американська зброя, підтвердивши свої високі характеристики.

Раніше директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Сгурец порівняв Javelin з українським ПТРК «Стугна». Українські аналоги відрізняються більшою дальністю стрільби і безпекою для бійця, зазначив він.

Зі свого боку, полковник ЗСУ запропонував альтернативу американським Javelin. Учасник боїв за визволення Широкине Віктор Шідлюх впевнений, що для протистояння російським військам на Донбасі українську армію можна озброїти новими переносними ракетними комплексами вітчизняного виробництва.

ПТРК «Корсар» дозволяє вести вогонь на дистанції 2,5 км (аналогічна дальність у американського FGM-148 Javelin), а наведення ракети здійснюється за допомогою лазерного променя. При цьому вказівка проходить на низькому енергетичному рівні випромінювання з метою скритності каналу управління. Однією з головних особливостей цього комплексу є габарити, які дозволяють його переносити і вести вогонь з плеча без застосування додаткових пристроїв.

ПТРК «Скіф» призначений для ураження живої сили противника, рухомих і нерухомих броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену або монолітну броню, в тому числі з динамічним захистом, а також малорозмірних цілей типу довготривалих вогневих точок, легкоброньованих об'єктів і вертольотів. Особливістю комплексу є можливість наведення ракети на ціль із закритих позицій і сховищ, знижує ризик знищення навідника зворотнім вогневим ударом противника. Комплекс комплектується ракетами з тандемними кумулятивними й осколково-фугасними бойовими частинами.

ПТРК «Стугна» призначений для ураження броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену або монолітну броню, в тому числі з динамічним захистом, а також малорозмірних цілей типу ДОТ, танк в окопі, легкоброньованих об'єктів і вертольотів. Особливістю комплексу є можливість наведення ракети на ціль з закритих позицій і сховищ, знижує ризик знищення навідника зворотнім вогневим ударом противника. Дальність стрільби – до 5 тисяч м.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ