[media=126541,126543] 

Про це йдеться у спільній заяві, поширеній сьогодні.

Подаємо повний текст заяви:

«На Українському воєнному цвинтарі на околиці Перемишля (Пикуличі) новітні вандали вчинили акти наруги на двох групових могилах українських патріотів.

Акти наруги у Грушовичах, Хрещатій, Молодичу, Білостоці, Радружі, Вербиці, Монастирі доповнені у Пикуличах.

У Пикуличах, як і у Монастирі, де поховані у груповій могилі 62 українські повстанці, які на початку березня 1945 року загинули в бою з карателями НКВД, перейдено всі межі беззаконня і людського свавілля. Адже ці могили встановлені спільними зусиллями за погодженням з польською Радою охорони пам’яті боротьби і мучеництва.

Об’єднання товариств депортованих  українців «Закерзоння» ще 7 липня 2015 року висловило тривогу і обурення у зв’язку з плюндруванням могил та місць увічнення пам’яті полеглих українських патріотів на теренах сучасної південно-східної Польщі.

Наша позиція незмінна. То ж ми знову в повний голос заявляємо, що для кожного з нас Українська Повстанська Армія була єдиною організованою збройною силою, яка у буремні 40-і роки минулого століття стала на захист українського населення Закерзоння супроти насильства і терору як з боку польського тоталітарного режиму, так і різних антиукраїнських нелегальних збройних формувань. Така історична правда. І ніхто, крім нас – українців, не може визначати, кого нам вважати нашими національними героями.

На жаль, у цій війні з мертвими нас дивує байдужість польських місцевих органів правопорядку, як і керівництва Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва.

Сподіваємося, що виконавці та замовники цих актів наруги нарешті будуть названі та належним чином справедливо покарані».

Окрім «Закерзоння», заяву підтримали товариства «Надсяння», «Холмщина», «Лемківщина» та «Любачівщина».

Як писав «Вголос», вандали прикріпили на надмогильні плити скляні рамки з написами про поховання в цьому місці «бандерівських бандитів, звірячих катів, які вбивали невинних польських жінок та дітей». 

Упродовж останніх двох років зафіксовано 6 випадків руйнування українських місць пам’яті на півдні Польщі, поблизу кордону з Україною. У жодному з випадків зловмисників не затримали. 

ІА "Вголос": НОВИНИ