У Міноборони з кінця вересня почали видавати зимову форму, а в дефіциті – маскувальні сітки і шапки з флісу, пише «Сегодня».

Як розповіли волонтери і військові, незважаючи на те, що армія не перший рік зимує в польових умовах, залишилися проблемні питання. Наприклад, як розповіла волонтер Наталя Бреус, яка днями повернулася з передової, як і в перший військовий рік, в дефіциті зимові маскувальні сітки.

«Маскувальні сітки – це дійсно проблема, на фронті їх не вистачає – говорить Бреус. – Днями відвезли три штуки. А в цілому нашими активістами вже відправлені на фронт кілометри таких сіток».

Її колега і капелан Юрій Курило говорить про дефіцит так: «У який би підрозділ ти не приїхав, скрізь скажуть, що маскувальні сітки потрібні. Справа в тому, що такий виріб недовговічний. Техніка, яку маскують, буває, пересувається серед дерев, тому сітка часто розтягується або рветься. В результаті її вистачає в кращому випадку на місяць. Але нам уже не перший рік допомагають навіть малюки з дитячих садків і шкіл – плетуть нам сітки. Звичайно, вони вимагають доопрацювання».

У Міноборони повідомили, що про проблему з сітками знають і вже вирішують це питання. «Поставлено завдання – з'ясувати, де є дефіцит. Найближчим часом, до першого снігу, питання має бути вирішене», – повідомив спікер Міноборони Олексій Чорнобай.

Волонтери кажуть, що час від часу з'являються проблеми не тільки з маскувальними сітками: «Бувають труднощі із запчастинами і зимовою гумою для транспорту, який в 2014 році був подарований волонтерами». У Міноборони на це парирують: питання на контролі і вирішується.

Самі бійці розповіли, що їм готуватися до холодів заважають обстріли – відволікають від заготівлі деревини на дрова, на утеплення бліндажів.

А ось торішню проблему з димоходами для буржуйок вирішують знову-таки за допомогою волонтерів.

«Самих буржуйок вже вистачає, у деяких підрозділів є навіть запасні. Але ось що в дефіциті було до недавнього часу – це димоходи для них. Справа в тому, що вони недовговічні. Через високі температури такі труби швидко прогорають. Ми закупили їх близько 150 штук і забезпечили ними батальйон, яким допомагаємо», – розповіла нам волонтер Наталя Бреус.

Колишній боєць, а тепер волонтер фонду «Повернись живим» Андрій Римарук каже, що проблема з теплом все ж очевидна, тому як деякі підрозділи дислокуються там, де неможливо топити буржуйку, а можливо лише включити електричний калорифер. Крім того, за його словами, за останній час стали непридатними акумулятори на багатьох раціях у військових, а з настанням холодів термін роботи батарей стане ще меншим, ніж в теплу пору.

«В окремих випадках рації витримують лише півтори години роботи», – говорить Римарук.

Багато волонтерів кажуть: незважаючи на те, що зимової форми вистачає, трапляються накладки з розмірами – бійці змушені чекати нових поставок. Є і невеликий дефіцит головних уборів – іноді солдати просять волонтерів привезти їм флісові шапки.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ