Про це заявила президент Литви Далія Грибаускайте, розповідаючи про деталі зустрічі лідерів країн Балтії з президентом США Дональдом Трампом «Голосу Америки». 

На питання, чи було особисте взаєморозуміння з президентом Трампом, Грибаускайте висловила переконання, що таке взаєморозуміння було досягнуте.

«Ми зустрілись не вперше, він завжди є складним, але цікавим». «Звичайно, коли ми говорили про безпеку регіону, питання України піднімалось, ми говорили про поведінку Росії, безпеку України і, звичайно, підтримку Україні», - наголосила Грибаускайте.

​Протягом саміту, Трамп запитував про українських військовослужбовців, про те, як Україна захищається. «Я сказала Трампу, що ваші (українські - ред.) військові є героями і, що вони можуть боротись за свою країну, за незалежність і, що Україна створила збройні сили, які здатні себе захистити», - сказала Грибаускайте.

Реформа НАТО та безпека регіону стали основними темами саміту трьох країн Балтії та США, що відбувся у вівторок. Далія Грибаускайте високо оцінила підписання декларації про дотримання ст. 5 Північноатлантичного договору. Ця декларація містить «усі необхідні елементи, щоб регіон став більш безпечним і обороноздатним».

Коментуючи підтримку деякими європейськими країнами газпромівського проекту «Північний потік-2», Грибаускайте зазначила: «Нас дивує, що Європа йде у зворотньому напрямку і не бачить загрози. Ми вже пережили загрозу. Це - наша історія, це наше знання і ми ніколи не повернемось і ніколи це не повторимо. Ми є найкращим прикладом в Європі. Сподіваюсь, Європа скоро зрозуміє, що чим більше постачальників, тим міцніша безпека і краща ціна для споживачів в Європі», - переконана президент Литви.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ