Про це повідомляє Центр транспортних стратегій.

Так, наприклад, 10 лютого 2017 року за перетин кордону Чернігівська митниця склала протокол на водія, який користувався автомобілем Opel Astra, що знаходиться на литовській реєстрації. 24 лютого його оштрафували. Водій оскаржив дане рішення, але Носівський райсуд Чернігівської області 15 травня підтримав позицію митниці і відмовив в задоволенні позову.

«Позивача притягли до відповідальності за користування без дозволу органу доходів і зборів товаром (автомобілем), митне оформлення якого не завершено», – йдеться в постанові суду.

11 квітня 2017 року схоже рішення ухвалив Київський райсуд Харкова. В середині грудня минулого року водія оштрафували на 8,5 тисяч гривень за користування нерозмитненим автомобілем Ford Mondeo на польській реєстрації. Він подав до суду, але також програв справу.

12 червня 2017 року Сихівський райсуд Львова також підтримав накладення на водія штрафу в розмірі 8,5 тисяч гривень  за керування автомобілем Skoda Octavia, зареєстрованому в Литві. Він ввіз машину в Україну 9 грудня 2015 року в режимі «тимчасове ввезення на один рік». Однак вже 22 березня 2016 року Волинська митниця видала орієнтування на даний автомобіль, який знаходиться в Україні незаконно. У листопаді інспектор поста Краковець склав протокол про порушення митного режиму і 16 грудня водія оштрафували.

29 березня 2017 року Деснянський райсуд Києва відмовився задовольнити скаргу водія, який ввіз в Україну через пункт Ягодин Audi A6 німецької реєстрації. Причому митники виявили факт порушення при перетині цим же водієм кордону на іншій машині – Volkswagen Passat. Автомобіль Audi він ввіз в країну в червні 2016 року, а штраф на 8,5 тисяч гривень отримав в кінці грудня.

У деяких випадках суди вказують, що рішення остаточне і оскарженню не підлягає, в інших – залишають право на апеляцію.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ