У соцмережах розпочався новий вибух інтересу до суїцидальної тематики, якою цікавляться 14-15-річні школярі з Києва та інших міст України, – пишуть «Вести».

Відзначається, що нова гра залучає дітей віком 14-15 років. Для участі в грі «Новий шлях» потрібно розмістити хештег #тихийлес і #сованикогданеспит, а також #явигре і на аватарці викласти картинку із червоною пентаграмою на чорному тлі. Після цього потрібно, як і в сумнозвісній грі «Синій кит», покликати друзів і чекати завдання від куратора. Як правило, треба зробити поріз на тілі і надіслати фото або зробити спробу суїциду.


Оскільки в соцмережах блокують будь-які групи суїцидального характеру, підлітки стали обачнішими – спілкуються за допомогою «позивних» і асоціативних зображень. Наприклад, знак причетності до групи «лісові» картинки з розповіддю, як «чистили ліс біля озера», що означає, «я приймаю умови».

Директор лабораторії комп'ютерної криміналістики Cyberlab Сергій Прокопенко розповів, що розкрити, хто спонукав школяра до неадекватних дій, практично неможливо. «Ця справа утопія, каже Прокопенко. Знайти модератора дуже складно, а якщо і вдасться, то майже неможливо довести, що він і є модератор. Крім того, майже неможливо довести факт спроби доведення до суїциду. Якщо справа навіть дивом потрапить до суду, всіх відпустять».

За його словами, про нові групи смерті в поліції вже знають, але блокують тільки ті, які знаходять. «Наша поліція обчислює учасників і модераторів тільки шляхом впровадження. Поліцейські «під прикриттям» відправляють закодовану картинку, якщо на неї натиснути, показує IP-адресу, так обчислюють модераторів. Тільки результату від цього немає, вони всі в Росії. Власникам «ВКонтакте» відомі всі модератори, але нікого не видають , – зазначив Прокопенко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ