Прикордонна служба України зловила порушників на шляху із Севастополя до молдовського порту Джурджулешти, повідомляє ВВС Україна з посиланням на військову прокуратуру Південного регіону України.

На борту перебувало дев'ятеро членів екіпажу та вантаж – понад 3 тисячі кілограмів технічної соди.

«Планується, що сода буде передаватися для реалізації та поповнення державного бюджету, а судно планується до передачі до Військово-морських сил Збройних сил України», – розповів заступник військового прокурора Роман Мрочко.

«У Військово-морських силах це судно може використовуватися як допоміжне, по аналогії з танкером U760 «Фастів» чи транспортником «Горлівка», – зазначив військовий експерт, керівник Українського мілітарного Центру (УМЦ) Тарас Чмут.

Також експерт додав, що судно може використовуватися для забезпечення ВМС, наприклад, українського контингенту на острові Зміїний.

Рік тому капітана «Sky Moon» – громадянина Сирії – визнали винним у порушення митних правил і всім членам екіпажу на 3 роки заборонили в'їжджати до України.

Судно з товаром, яке оцінило у 18,5 млн гривень, конфіскували на користь держави.

22 червня 2017 року Апеляційний суд підтвердив передачу «Sky Moon» та виявлену контрабанду в дохід держави.

Слідство встановило, що танзанійське судно «Sky Moon» протягом 2016 року 8 разів заходило у закриті кримські порти Керчі, Феодосії, Севастополя, з яких, порушуючи українське законодавство, переміщувало до Туреччини та Молдови металолом, кальциновану та технічну соду, насіння льону.

ІА "Вголос": НОВИНИ