Про це пише Rzeczpospolita.

Ващиковський заявив, що Польща хотіла б, щоб Україна була дружньою, демократичною, цілісною, неподільною країною.

«З іншого боку, ми б хотіли, щоб це була країна, яка регулюватиме свою історію, вирішуватиме проблеми, що відбувалися багато років тому», - додав Ващиковський.

Мінстр підкреслив, що Україна і Польща розділилися щодо підходу до історії.

«Ми звертаємося до України і кажемо: «Давайте розберемося з історією разом, спільно, через діалог, давайте створимо спільні інструменти, як було це у випадку з німцями». Звичайно, з Німеччиною все не так ідеально, але це призвело до великого прогресу», - переконує Ващиковський.

«Натомість Україна не хоче розбиратися разом, вважає, що Польща нав’язує їй своє бачення. Українці не хочуть діалогу», - виголосив він, нарікаючи на нестачу доброї волі.

Понад те, за словами Ващиковського, Польща каже українцям, що у них є вибір – «вони можуть будувати свою ідентичність на УПА, але також мають нові персоналії - наприклад, героїв Небесної сотні, які боролися на Майдані, чи солдатів, які воювали в Донбасі».

Нагадаємо, під час офіційного візиту до Львова глава польського дипвідомства заявив представникам польських медіа, що Польща очікує від України реальних кроків щодо українсько-польського примирення у питаннях спільного історичного минулого і що українські пам’ятники, які збудовані в Польщі незаконно, без згоди польської влади, повинні бути визначені як нелегальні, а їхній демонтаж залежить від місцевого самоврядування.

«Ми є народом, який велику увагу приділяє тим, хто загинув, помер, і, очевидно, шануємо всі місця пам’яті. Ми є державою, яка хоче, щоб ці місця пошанування загиблих були впорядковані, згідно з польським законом. Ми не можемо шанувати ті пам’ятники, які нелегально встановлені. Маємо Інститут народної пам’яті (польський – ред.), який хоче співпрацювати з українським Інститутом і не має на це відповіді. Президент Анджей Дуда торік запропонував співпрацю президентові Петрові Порошенку, щоб налагодити співпрацю на кшталт Інституту Яд Вашем (меморіальної установи в Ізраїлі – ред.), щоб шукати людей, героїв, які допомагали один одному в важкі часи, рятували. На сьогодні ці пропозиції – без відповіді», – заявив польський міністр.

Також очільник МЗС РП спричинив гучний скандал, відмовившись відвідати музей «Тюрма на Лонцького» через позицію його директора. А по тому в інтерв'ю польським ЗМІ заявив, що Київ використовує Варшаву.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ