[media=142972,142973] 

У Римі 8 березня активісти української спільноти під стінами італійського парламенту провели акцію з вимогою чесного розслідування у справі Віталія Марківа. Боєць Національної гвардії дев'ятий місяць перебуває під вартою у Мілані за підозрою у причетності до вбивства італійського репортера на Донбасі, повідомляє Радіо Свобода.

Учасники акції закликали політиків, дипломатів і правоохоронні органи переглянути «справу Марківа», щоб знайти винуватих і довести невинність українського гвардійця.

«Я сподіваюся на чесне розслідування, щоб створили спільну українсько-італійську слідчу групу, як нам обіцяють, і поїхали на місце подій розслідувати перебіг фактів. Якщо Італія хоче знати правду, потрібно їхати в Україну», – зазначила Оксана Максимчук, мати заарештованого солдата, яка живе в Італії.

Голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький закликав місцеву пресу уважніше вивчити справу і подавати об'єктивну інформацію про перебіг розслідування і події в Україні. Адже після арешту українця більшість італійських медіа без суду і слідства назвали Марківа «вбивцею італійського журналіста», зазначає видання.

Нагадаємо, 30 червня 2017 року в Італії затримали заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії ім. Кульчицького Віталія Марківа за підозрою в убивстві фоторепортера, громадянина Італії Андреа Рокелле поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року. Його утримують у в'язниці в італійському містечку Павія (Ломбардія). До нього не допускали українських дипломатів, мотивуючи це тим, що він має італійське підданство.

Прокуратура міста Павії почала кримінальне провадження у зв'язку із загибеллю 2014 року в зоні АТО італійського та російського журналістів на підставі показань французького журналіста. В рамках цього провадження французький журналіст вказав на те, що смерть журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом Нацгвардії, в якому проходив службу Марків. Крім того, в рамках свідчення французький журналіст надав відеоряд. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

ІА "Вголос": НОВИНИ