Про це повідомляє Економічна правда

Відповідне рішення прийнято на засіданні комісії 14 вересня.

Нова формула буде запроваджена замість існуючої «Витрати плюс», де діє надбавка до витрат підприємства на надання послуг в розмірі 12,5%.

Суб’єкти, що надають послуги з водопостачання та водовідведення, оцінюють вартість активів (водопровідних систем, тощо) і розробляють довгострокову інвестиційну програму.

На основі оцінки активів підприємству дозволяється включити в тариф норму прибутковості - регуляторну норму доходу. Регуляторна норма доходу встановлюється як на старі активи, так і на нові.

Закладається певний відсоток норми дохідності «водоканалів» на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) та на стару базу (наявні активи компаній).

Розмір доходу на регуляторні бази старих і нових активів за новою формулою буде розраховуватися на кожен рік регуляторного періоду.

Регуляторний період становить не менше 3 років для першого регуляторного періоду і не менше 5 років, якщо це другий і більше регуляторний період у кожного окремо взятого підприємства.

Отриманий прибуток буде направлятися на фінансування довгострокової інвестиційної програми, погашення заборгованостей і оплату податку на прибуток.

Зазначимо, що за нової формули збільшення інвестицій в модернізацію мережі та оптимізація діяльності (наприклад, скорочення штату) призведе до збільшення прибутку компаній.

Крім того, з формули розрахунку тарифу на централізоване водопостачання був прибраний цільовий коефіцієнт технологічних втрат і невраховані витрати води.

Зазначається, що формула розрахунку тарифу на централізоване водовідведення залишилася без змін.

Повідомляється, що нормативна база для впровадження стимулюючого тарифоутворення була розроблена на виконання коаліційної угоди в рамках проекту USAID.

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання – система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток та модернізацію мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ