Про це під час презентації Звіту про фінансову стабільність розповів директор профільного департаменту Національного банку України Віталій Ваврищук.

«Наслідки кризи 2014-2016 років були досить болючими для українських домогосподарств, реальні доходи суттєво скоротилися, але від початку 2017 року ми бачимо зміну тенденції. Реальні доходи домогосподарств зростають», — запевнив Ваврищук.

За його словами, в загальній структурі доходів населення зростає частка зарплати, що пов'язано з рішенням уряду про підвищення мінімальної зарплати.

«Той факт, що підвищується частка запрлати, дає сподівання на відновлення споживчого кредитування населення. Клієнти, які отримують офіційні доходи є більш перспекивними з точки зору банків. Проте вцілому боргове навантаження на домогосподарства залишається низьким», — розповів Ваврищук. 

Він також відзначив, що кредитування громадян зросло на 6% з початку року, переважно за рахунок позик на поточні потреби та кредитів за платіжними картками.

Натомість обсяги іпотечного кредитування залишаються непомітними, насамперед через дефіцит якісних позичальників з підтвердженими офіційними доходами та відсутність можливості для банків стягнути заставу в разі, якщо кредит не обслуговується.

На сьогодні в Україні частка непрацюючих кредитів фізосіб (які прострочені бильше, ніж на 90 днів) становить 59,7%. Більшість із них видана у валюті. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ