Про це написав Андрій Герус в Бізнес.Цензор.

Вся вироблена в Україні електроенергія продається ДП «Енергоринок», яке потім по середньозваженій ціні продає її постачальникам, трейдерам та споживачам. Ця середньозважена ціна залежить від міксу різних виробників, який визначається прогнозним балансом Міністерства енергетики.

Нині тариф теплової генерації є найвищим. Тому, чим більше працюють ТЕС, тим вище середні оптові ціни.

Саме електроенергія виробництва з Бурштинового енергоострову, який  від’єднаний від енергосистеми України та синхронізований з європейською системою. В енергоострові острові працюють лише ТЕС, а експорт здійснюється з Бурштинської ТЕС та Добротвірської ТЕС, які належать компанії «ДТЕК».

Спочатку ці ТЕС продають свою дорогу електроенергію «Енергоринку» по ціні 1 930 грн за мВт*год, а потім «ДТЕК-трейдінг» відкуповує для експорту цю електроенергію по ціні оптового ринку – 1 587 грн за мВт*год.

Виходячи із цін за травень, розрахунки показують, що в 2018 році ця різниця складе біля 1,6 млрд грн., які додатково сплатять споживачі.

Крім того, вироблені для експорту 4,8 млн кВт*год  роблять ціну на електроенергію для споживача на 0,9% дорожчою.

В Угорщину ДТЕК продає свою електроенергію на 5-10 євро дешевше, аніж купує цю електроенергію в ДП «Енергоринок». Але компанія має прибуток за рахунок надвисокої маржі по вугіллю, яке спалює для виробництва електроенергії.

Загалом ціни на електроенергію в країнах-сусідах є нижчими, від цін в Україні.

Попри нижчі ціни на електроенергію в сусідніх країнах та наявні технічні можливості Бурштинського острову для імпорту, не має дозволу на його здійснення від НКРЕКП та Міністерства енергетики і вугільної промисловості. Розрахунки показують, що якби був відкритий імпорт або тариф теплової генерації був встановлений на рівні імпортного паритету, то український споживач отримав би  загальну ціну електроенергії на 13%-14% дешевше.

Нагадаємо, з квітня 2016 року в Україні діє формула «Роттердам+доставка морем+перевалка у порту», за якою розраховувують ціну вугілля в ціні електроенергії. Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія «ICU».

Співвласником «ICU» був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював і Дмитро Вовк.

Національне антикорупційне бюро України у лютому 2018 року порушило кримінальні провадження стосовно зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при прийнятті регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу «ДТЕК» Ріната Ахметова. Також в іншому кримінальному провадженні детективи НАБУ розслідують скупку компаніями групи «ICU» («Investment Capital Ukraine») єврооблігацій холдингу «ДТЕК».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ