[media=137322,137323,137324] 

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Цього року виповнилось 367 р. від битви під Берестечком.

Нардеп Андрій Іллєнко у соцмережах так прокоментував цю славетну сторінку історії національно-визвольних змагань під проводом Богдана Хмельницького.

«У червні 1651 року відбулась битва під Берестечком. Гетьманщина проти польської корони. Кількість учасників - від 400 до 500 тисяч вояків з обох сторін.

Для порівняння. Битва біля Янкова 1645 року - одна з найбільших битв спустошливої Тридцятилітьної війни в Європі. Швеція проти Священної Римської імперії. Кількість учасників - 32 тисячі з обох сторін.

Гетьманська армія перемагала одну з найкращих армій того часу - регулярну армію Речі Посполитої. Хоча тоді під Берестечком не вийшло. Але виходило до того і після того.

Ядро армії Гетьманщини - це сучасна, професійна, високотехнологічна та озброєна передовою тактикою воєнна машина.

Це армія артилерії, мушкетів та пороху - а не натовп у лахміттях, озброєний вилами, косами та тужливими піснями.

Ця воєнна машина била ворогів дисципліною, зухвалим маневром та актуальними технологіями.

Ця армія була би неможлива без потужної економіки, яка у гігантських на той час кількостях давала порох, залізо, провіант, одяг, коней. Її би не було без колосального мобілізаційного потенціалу.

Вона була би неможлива без математики, вищої освіти командирів, бездоганно організованої розвідки, передових винаходів та ґрунтовного знання військової теорії».

Пам'ятник козакам, які брали участь у битві під Берестечком.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ