Про це під час дискусії у Львові на тему: «Антикорупційний суд – бути чи не бути?» розповів керівник Фундації DEJURE, член Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков, передає кореспондент «Вголосу».

«На сьогодні питання судової реформи є одним із найактуальніших в Україні. Однак вона затягнеться на роки або й десятиліття, зазначив він. – З часів Революції Гідності ми зрозуміли, що варто досягти незалежності судів, боротися з корупцією та підзвітністю і оновити суддівський корпус».

За його словами, у 2016 році в Україні ухвалили суттєві зміни до Конституції у частині правосуддя і прийняли новий закон про судоустрій і статус суддів. Зокрема, ухвалили усунути політиків від кар'єри в суді. Обов'язковим є доказ суддею відповідності майна доходам, хоча на практиці це працює трохи по-іншому.

«Закон про судоустрій і статус суддів започаткував створення нового Верховного суду і Громадської ради доброчесності, яка складається із 20 осіб: адвокатів, журналістів, науковців та правозахисників. Вона аналізує інформацію з відкритих джерел та ухвалює висновок щодо доброчесність суддів», – додав член Громадської ради  доброчесності.

Також, за його словами, щодо 328 кандидатів фінального конкурсу до Верховного суду, громадська рада ухвалила 140 негативних висновків. Проте 30 з тих осіб, що мали негативний висновок, ввійшли у 120 переможців конкурсу.

«Проблемним в Україні є і те, що у нас навіть авіаційні, аграрні, ветеринарні та медичні інститути мають правничі факультети. За дослідженнями 147 навчальних закладів минулого року готували магістрів права», – резюмував Михайло Жернаков.   


«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ