Причина подорожчання – урожай недостатньої якості і валютні гойдалки, пише «Сегодня»

Хліб і борщ

Восени дорожчатимуть соціальні сорти хліба, зазначає директор Украсоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Курс долара впливає на вартість хліба. Адже виробники купують зерно за світовими цінами, навіть якщо закупівлі відбуваються всередині країни. Тому до кінця року хліб соцсортів може зрости на 8%. І якщо зараз кіло коштує 16 грн/кг – зростання становитиме 1,3 грн», – пояснює експерт.

А вартість борщового набору просяде в серпні на 20%, адже очікується сезон збору овочів. Але вже восени набір додасть до ціни 30%.

«Різні овочі дорожчатимуть по-різному. Цибуля може підскочити в ціні в грудні. А капуста, буряк, картопля і морква поступово дорожчатимуть – середнє зростання цін може становити 1,5-6 грн», – зазначає Дорошенко.

Каша з маслом

До кінця року ціни на крупи, макарони і борошно зростатимуть на рівень інфляції в 3-5%. І на це впливають ринкові механізми.

«З початку року ціни на дешеві крупи – пшонку, ячку, перловку – зросли на 12-15%. Причина: виробники хотіли заробити на високому попиті. Водночас гречка дешевшала на 20%, адже попит падав. А рис був стабільний – з початку року зростання становило 7%», – роз'яснює Дорошенко.

В результаті ситуація така: якщо раніше при подорожчанні круп люди могли переходити на макарони, то зараз нижній поріг цін щодо макаронів і круп зрівнявся.

«Восени вартість дешевих позицій щодо борошна, круп і макаронів формуватиметься купівельним попитом і зростатиме за інфляцією, яка може становити 3-5%», – уточнює Дорошенко.

Зате олія повинна подешевшати.

«Три місяці тому вартість олії підросла на 1,5-2 грн/л. Пояснення цьому немає: ціни на світовому ринку були стабільні, долар теж спокійний, браку сировини не було. Але зараз АМКУ моніторить ситуацію, і виробники, щоб не отримати штрафів, можуть знизити ціни на 1 грн», – ділиться Дорошенко.

А ось ціни на цукор залежать від сезону. З початку року він подешевшав на 15%, але в червні зріс на 2%, адже почався сезон заготівель.

«Попит буде високим і восени, тому цукор зросте на 15%», – говорить Дорошенко.

Урожай

Нинішній урожай може вплинути на зростання цін на хлібобулочні вироби, хоча збиральна кампанія забезпечить українців хорошими запасами зерна.

«Цього року очікується непоганий врожай зернових – 23 млн т. Для порівняння, 2017-го Україна зібрала 26 млн т. Але проблема врожаю полягає в його поганій якості. Літо принесло країні аномальну погоду: в одних районах спостерігалася посуха, в інших – дощі. В результаті якість пшениці погіршилася, і буде не так багато якісного зерна для виготовлення хліба, борошна, макаронів. А на світових ринках зростають ціни на зерно. Все це може призвести до осіннього зростання цін на 10%», – пояснює аналітик Украгроконфедерації Неля Онищенко.

За її словами, хороший урожай очікується і щодо борщового набору, соняшнику, гречки тощо. Але через зростання долара витрати на виробництво продуктів можуть зрости на 5-10%.

Яблука наберуть чверть

Олексій Дорошенко зазначає, що восени яблука дорожчатимуть. Цьому сприятимуть декілька факторів. По-перше, в нашій країні будується все більше сховищ для зберігання фруктів та овочів, що дозволяє тривалий час зберігати продукт в хорошому стані і продавати його в період зростання цін. По-друге, зараз спостерігається щедрий урожай яблук в нашій країні.

«Це призведе до того, що на внутрішньому ринку може виявитися недостатньо яблук для покриття попиту українців. На дефіцит вітчизняного товару також може впливати експорт наших яблук. А ще цей продукт у вигляді сировини активно використовується для виготовлення популярного на заході яблучного концентрату. З цих причин ціна на яблука в Україні може підскочити на 20-25% до кінця року. Найдешевші сорти коштуватимуть від 10-12 грн/кг, а середні європейські сорти потягнуть на 18-20 грн/кг», – пояснює експерт.

ІА "Вголос": НОВИНИ