Про це повідомляє Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України.

Зокрема, 15 серпня зафіксований 7-й летальний випадок від ботулізму. Помер чоловік 1976 року народження у Харкові. Він разом із жінкою 1969 року народження в неділю вживали в’ялену рибу, придбану у продовольчому магазині. Спочатку вони лікувалися вдома, а вранці 14 серпня швидкою допомогою були доставлені до Харківської обласної клінічної лікарні у важкому стані. Хворим одразу ж були введені протиботулінічні сироватки, проте через важкий стан чоловіка не вдалося врятувати. Жінка перебуває у відділенні реанімації.

Українців закликали не споживати в'ялену, солону і консервовану рибу, консерви або вироби з м'яса, якщо продукти перед вживанням не оброблялися термічно.

Ботулізм – це важке харчове отруєння, викликане споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) через неправильні умови зберігання або транспортування продуктів харчування.

За словами медиків, основними клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, утруднене ковтання, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

Фахівці закликають при будь-яких із цих симптомів не затягувати, не займатися самолікуванням і терміново звернутися до найближчого медичного закладу.

ІА "Вголос": НОВИНИ