Про це заявив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

«До Х століття, до часів Володимира Великого на землях нинішньої Галичини і Закарпаття проживало слов’янське плем’я білих горватів. Саме з наших теренів частина хорватів рушила ще в VII столітті в далекий похід на південь і захід, збройною рукою здобувши нову батьківщину над Адріатикою. Інша частина залишилась на місці, склавши основу для пізнішого Галицького князівства.

Тобто сучасні хорвати і сучасні українці мають спільних предків. Про це, до речі, пам’ятають і в Хорватії – туристи із Загреба є частими гостями на величезному Стільському городищі на Львівщині, яке тисячу років тому (до 993 року) було столицею білих горватів», - зазначив націоналіст.

Разом з тим, за словами Тягнибока, поєднує нас і зовсім недавня історія:

«У 90-их у війні в Боснії проти хорватів воювали найманці з Московії. Серед них і сумновідомий пізніше Стрєлков-Ґіркін. Щупальця московитів встигли замочитися і у хорватськвй крові. Тому проукраїнські симпатії хорватських футболістів цілком зрозумілі і не випадкові. Навзаєм, до речі!»

 

Нагадаємо, екс-гравці «Динамо» Огнєн Вукоєвич та Домагой Віда, які грають за збірну Хорватії на ЧС-2018, виклали в Instagram відео, на якому кричать «Слава Україні!». Його вони зняли після гри зі збірною Росією, яку Хорватія перемогла у післяматчевих пенальті. Коли ж їхнім відео зацікавилася ФІФА, спортсмени сказали, що пожартували.

Згодом з'явилась інформація, що Футболіста збірної Хорватії Домагой Віду можуть дискваліфікувати за відеозвернення до українців. Проте він отримав тільки формальне попередження від ФІФА і не буде дискваліфікований на півфінальний матч ЧС-2018 проти Англії.

Також футболіст збірної Хорватії Домагой Віда, який опублікував у соцмережі резонансне відео, став причиною маси жартів жартів і мемів.

Хорватський футболіст Домагой Віда вже офіційно виправдався за своє відеозвернення і сподівається, що його вигук «Слава Україні» будуть сприймати, як знак подяки українцям за підтримку протягом усього турніру.

Пізніше в інтернеті з’явилось ще одне відео, яке Віда записав у роздягальні збірної Хорватії після перемоги над Росією в ¼ фіналу ЧС-2018.

Після засудження FIFA відео, на якому хорватські екс-динамівці Домагой Віда та Огнен Вукоєвич виголошують фразу «Слава Україні», українці обвалили рейтинг футбольної організації у соцмережі Facebook.

У Києві вже збирають акцію на підтримку Віди та Вукоєвича.

Соцмережі також дорікнули президенту ФІФА за футболку для Путіна.

ІА "Вголос": НОВИНИ