Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, відкриваючи панельну дискусію, наголосив, що, на його переконання, міжрегіональну цивільну співпрацю з областями сходу необхідно обговорити максимально всебічно. «На що ми маємо розрахунок? Що маємо за намір досягнути? Свого часу попередні форуми підштовхнули нас до спільних кроків на рівні «Карпатські області – Уряд» і до осягненої конкретних результатів», – сказав він.

Охочих співпрацювати має стати більше

Олександр Ганущин висловив впевненість, що залучених у процес об'єднання країни через міжрегіональну цивільну співпрацю, охочих долати стереотипи про нібито різні схід і захід України, має стати більше.

«Більше міст, районів і ОТГ, зрештою, і асоціацій мають взятися творити стійкі зв'язки між активними громадянами різних частин держави. Місця для подвигу є для всіх охочих. Повірте, навіть за тисячу і більше кілометрі не так вже й важко підтримувати партнерські зв'язки, головне тут, як і в будь-якій іншій справі – натхнення і політична воля», – зауважив голова облради і запросив усіх присутніх взяти участь у наступній волонтерській/робочій поїздці на схід напередодні Дня Незалежності.

Державна підтримка міжрегіональної співпраці

«Нашою співпрацею ми здатні підштовхнути державу до прийняття державної політики. Поки що це тема окремих ніш, де ми знайшли мову з окремими міністерствами. Дякую Міносвіти, що ми разом на цьому шляху. І тут я звертаюся до колег вже не лише із західних областей. Як тільки ми доведемо, що цей напрямок міжрегіонального співробітництва є не тільки системною справою Львівської і Луганської областей, а в процес залучені Полтава, Харків, Житомир, Чернівці, Ужгород –  ми просто примусимо Уряд і перших осіб країни надати державну підтримку заходам з міжрегіональної співпраці у відповідних документах і в стрічках державного бюджету. І нам дуже важливо, щоб  ці процеси саме на державному рівні стали незворотними.

Проблема, що понад 80% мешканців Луганщини, до прикладу, за життя не були за межами Луганщини, є такою ж проблемою, як і боротьба з наслідками російської пропаганди. Те саме стосується донорів, що працюють в Україні. Ми дуже б хотіли, щоб їх довгострокові програми з підтримки сходу країни підтримували і заходи з міжрегіональної багаторівневої цивільної співпраці», – акцентував Олександр Ганущин.

Усе, що на Сході, – це серйозно і надовго

Як наголосив очільник Львівської обласної ради, дуже важливо, щоб у всіх, хто готовий себе спробувати на ниві системної співпраці з громадами, містами, районами українського сходу було розуміння часу.

«На жаль, ворог надто сильний, і російсько-українська війна не закінчиться в часовій перспективі, як то кажуть, от-от чи ще трішки. Ні, дуже прикро, але це тривалий процес і в нас купа часу, щоб допомогти реінтеграції Донбасу через власне реінтеграцію територій, які перебувають під українською владою. Суспільство на п'ятий рік війни давно виробило колективний рефлекс, досліджений ще Фрейдом – витіснити небажане і неприємне. У нашому випадку – для більшості учасників Форуму  – сховати війну, як щось далеке і таке, що не стосується більшості, а для мешканців прилеглих до ОРДЛО – як щось, із чим можна жити, миритися і не помічати. Оскільки я переконаний, кожен із нас хоче зробити свій внесок у завершення війни і об’єднання країни, кроки наші мають базуватися на реальниму стані речей. Усе має бути з розрахунком на тривалий час. З наслідками воєн на території колишньої Югославії весь сучасний світ досі бореться у вигляді розмінування, а ми до цього ще навіть не приступали. Країна у нас одна, і налаштуймося, що боротися за неї нам ще довго. І співпраця, яку розпочинаємо разом, це теж надовго», – поділився думками Олександр Ганущин.

Зшивання країни – справа кожного

Підсумовуючи, голова Львівської облради нагадав, що сьогодні відкрита широка суспільна дискусія про те, у який спосіб і з чого починати реінтеграцію і де окупацію Українського Донбасу. «Вважаю, що першочерговим має бути запитання,  як здійснювати реінтеграцію підконтрольної на сьогодні території Донеччини та Луганщини. І тут міжрегіональна, багаторівнева  співпраця є універсальним засобом, що здатний за 5/7 років «втягнути» сюди тисячі тисяч навіть тих, хто спочатку не захоче цим займатися.

Вибачте за пафос, але країну потрібно давно зшивати – через мільйони контактів, справ, підприємницьких ініціатив між громадянами різних частин нашої неньки. Усе у наших руках, панове», – резюмував Олександр Ганущин.

Варто зауважити, що під час панельної дискусії презентували підсумки конкурсу освітніх, культурних та медійних обмінів між Львівщиною та Луганщиною.

Нагадаємо, що в 2016 році керівництво Львівської обласної ради, Львівської облдержадміністрації та Луганської обласної військово-цивільної адміністрації підписали угоду про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво.

Як наголосив під час свого виступу голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, сьогодні ми народжуємо нову країну через рівень довіри дітей і вчителів. «Ми маємо народити, а не відродити нову Україну і нову її історію», – підсумував очільник Луганщини.

Додамо, що в межах дискусії було презентовано результати співпраці Бродівського та Білокуракинського районів.

ІА "Вголос": НОВИНИ