«Минулого року український аграрний експорт показав рекордні для останніх років результати — майже $18 млрд, — нагадала вона. — За результатами дев’яти місяців 2018 року показники експорту продемонстрували незначне зменшення порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте обсяги цьогорічного врожаю дають нам усі підстави очікувати за підсумками року не гірші результати», повідомляють AgroNews.

За словами Ольги Трофімцевої, Топ-3 товарів аграрного експорту традиційно складають зернові культури (37 %), олія (24,1 %) і насіння олійних культур (10,3 %).

Порівняно з попереднім роком збільшились обсяги експорту таких товарів, як насіння ріпаку — на 15,2 %; м’яса та субпродуктів домашньої птиці — на 29,3 %; яєць птиці — на 73,9 %; олії зі свиріпи, ріпакової або гірчичної — на 83,9 %; горіхів — на 79,4 %; олії соєвої — на 18,3%; масла вершкового й інших жирів, вироблених з молока — на 16,3 %.

У географічній структурі експорту української аграрної та харчової продукції перше місце займають країни Азії (43,5 %), друге — країни ЄС (31,8 %), третє — африканські країни (13 %).

Найактивніші країни — покупці наших аграрних і харчових товарів — в Азії: Індія, Китай і Туреччина. Серед країн ЄС — Нідерланди, Польща й Італія. Серед країн Африки — Єгипет, Туніс і Марокко.

ІА "Вголос": НОВИНИ