Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявив економічний оглядач Андріян Фітьо.

«У нас є дуже серйозні технології, які були розроблені ще з часів Радянського Союзу. Якщо ми візьмемо, наприклад, АН-225 «Мрія», то це і є космічні технології, це і є повітряний старт», - пояснив він.

За словами економіста, саме розвиток технологій, за якими створена «Мрія», міг би знизити вартість космічних польотів.

«Що зробив Ілон Маск? Він своїми технологіями різко знизив вартість виходу в космічний простір. Якщо раніше багаторазові космічні кораблі – Спейсшатли – літали в космос, то один вихід коштував 450 мільйонів. А Ілон Маск зробив його вартість 50-70 мільйонів», - підкреслив Андріян Фітьо.

На його думку, Україна дуже перспективна у розвитку космічної галузі, адже має для цього усе необхідне: «Буквально 2-3 роки потрібно, аби розвинути цю галузь. Нанотехнології, конструкційні матеріали, види палива, наносупутники – все це є». Ба навіть більше. Виявляється, світу, для того, аби розвивати космічну галузь, потрібна Україна.

 

«Країн, які мають космічні технології, не так багато. Україна якраз має двигуни, які необхідні для виходу в космос. А окрім цього і такі вироби, аналогів яких ще немає у світі», - пояснив економіст.

За словами Андріяна Фітьо, сповільнюється розвиток космічної галузі в Україні не лише через недофінансування державою, але й через відсутність приватних ініціатив:

«Коли ми говоримо про фінансування, то тут не потрібне масштабне втручання держави. Воно потрібне на регулюючому рівні і частково – дофінансування. Але проект Ілона Маска – приватний. Це переворот у свідомості і космічній галузі».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ