Про це заявила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі «5 каналу», повідомляє ZN.ua.

«Ми будемо подавати свої пропозиції про те, щоб послати своїх консулів у Ростов-на-Дону. Ми з вами розуміємо, у нас є потреба у тому, щоб наші консули були в Ростові», – заявила вона.

«Через те, що п'ятьох із них вислали з Росії, для нас важливо сьогодні захищати громадян, які зараз чи перебувають у в’язницях РФ, чи просто перебувають на території РФ. Тому для нас необхідно подати свої пропозиції», – сказала віце-прем'єр .

На запитання про можливість Росії попросити дзеркально повернути стільки ж російських дипломатів до України, вона відповіла, що це "найпростіший сценарій, який ми можемо спрогнозувати", і потрібно оцінити таку можливість.

«Чи буде це обмін? Я зовсім не сприймаю можливість заміни дипломатів на тих чи інших у тій кількості, в якій вони були вислані», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, в питанні висилки чи допуску російських дипломатів Україна діятиме у співпраці з західними партнерами.

«Ми будемо діяти у співпраці з партнерами однозначно. Це не буде окремим кроком України, яка самостійно буде вирішувати ці питання в двосторонньому режимі з РФ», – заявила вона.

«Ми долучилися до спільних дій західної цивілізації щодо висилки так званих дипломатів РФ, а по суті шпигунів, і тому це не крок, відірваний від широкого міжнародного контексту – ми і далі будемо діяти в міжнародному контексті», – пояснила віце-прем'єр.

Як писав «Вголос», Україна видворила 13 російських дипломатів. Російська Федерація теж вислала 13 українських дипломатів з Москви, Санкт-Петербурга і Ростова-на-Дону.

Служба безпеки України також заборонила в’їзд до України 60 російським дипломатам, які були видворені із Сполучених Штатів Америки через їхню причетність до діяльності російських спецслужб.

Нагадаємо, що 14 березня прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей оголосила про вислання 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Солсбері колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

Згодом 26 березня Німеччина, Франція, Данія, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Нідерланди та інші країни почали висилати російських дипломатів на знак протесту проти цього отруєння. Всього до висилки дипломатів приєдналися близько 30 країн світу.

ІА "Вголос": НОВИНИ