Україна не припиняла і розривала договір про дружбу з Росією упродовж 4 останніх років, адже використовувала його у всіх можливих дипломатичних процесах, а також для того, щоб показувати порушення Росією норм міжнародного права.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на радника міністра закордонних справ України Тараса Качку.

«Багато політиків говорять, що це погано, тому що треба було негайно розірвати (після агресії РФ, ред.) цей договір. Але протягом цих 4 років договір використовувався Україною у всіх можливих дипломатичних процесах для того, щоб показувати, що Росія, мало того, що порушує загальні норми міжнародного права, вона ще й не виконує договір», — заявив Качка.

Радник також навів приклад, коли США та Іран не розривали договір, укладений між країнами понад 50 років тому.

«Є інший приклад, який дозволяє пояснити, що сталось ... Є договір про дружбу, навіть договір про «рідство» між Іраном і США. Зрозуміло, що великої дружби між країнами немає, але цей договір був укладений у 1955 році і він досі діє, жодна зі сторін його не розірвала попри те, що доброго у стосунках Ірану і США немає… Чому цього не було зроблено? Тому що у статті 21 договору написано, що будь який спір про порушення цього договору розглядається у міжнародному судді ООН», — пояснив Качка.

Водночас Тарас Качка додав, що в українсько-російському договорі подібної статті не було.

«Якби ми вчинили неакуратно з розірванням цього договору, наприклад, у 2014 році, відразу б припинили цей договір, Росія б говорила про те, що це Україна нагнітає ситуацію, Україна не хоче врегульовувати, виконувати Мінські домовленості. Зараз ми дуже чітко можемо пояснити», — наголосив Качка.

Нагадаємо, 19 вересня набув чинності указ про припинення дії договору про дружбу з Росією.

ІА "Вголос": НОВИНИ