Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів політолог Мар'ян Лопата.

«Україна має створити цілий інститут, який би займався українцями за кордоном, оскільки дуже багато держав, у тому числі Польща і Німеччина, мають в Міністерстві закордонних справ спеціальні інститути, які займаються громадянами по цілому світі», – пояснив він.

Але попри те, що Україна має представництво у Польщі, там цієї функції виконувати не можуть. На це є кілька причин:

«По-перше, українські консульства не мають достатнього фінансування, по-друге, не мають достатньо повноважень, а по-третє, спеціальний інститут міг би сконцетрувати абсолютно всі повноваження, які стосуються зв'язків з громадськістю, а також об'єднання культурного середовища українців».

Також політолог прокоментував і нещодавнє звернення п'ятдесяти семи американських конгресменів до Державного департаменту США. Вони, нагадаємо, висловили стурбованість щодо зростання антисемітизму, що фінансується державою, і заперечення Голокосту в Європі, зокрема в Україні та Польщі. На думку Мар'яна Лопати, на такі заяви Україна повинна реагувати спокійно та виважено.

«США — це одні із найбільших наших партнерів, у тому числі й у протистоянні з Російською Федерацією. Але є другий вимір, про який потрібно говорити. У конгресі Штатів існує значне єврейське лоббі. І зараз, на тлі прийняття закону про Інститут нацпам'яті Польщі, заперечується можливість історичного взяття участі поляками у Голокості – і це дуже не подобається Ізраїлю», – пояснив він.

Більше — у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ