Про це повідомив на прес-конференції генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

У той же час, за словами глави КВУ, в Польщі зареєстровано 84 політичні партії, у Словаччині – 56, у Румунії – 124, у Російській Федерації – 77, у Молдові – 45, у Латвії – 73, у Литві – 38 партій.

Прикметно, що майже половина всіх українських політичних партій з’явилися за останні три роки. Так, за 9 місяців 2016 року було зареєстровано 41 нову партію; у 2015 році – 79; у 2014 році – 37. Загалом 2015 рік став рекордним для України за кількістю зареєстрованих політичних партій. До цього найбільше партій було зареєстровано у 2005 році – 24.

 

Ключовими причинами появи великої кількості політичних партій гендиректор КВУ назвав спрощений механізм їх реєстрації та створення партій із метою подальшого продажу пакету статутних документів.

Кошель також підкреслив, що збір підписів виборців на підтримку створення партії часто не виражає реальної підтримки громадянами тієї чи іншої політичної сили, бо  створює можливості для численних фальсифікації. При реєстрації нерідко використовуються фіктивні списки виборців, у яких одні й ті ж особи регулярно підтримують створення різних політичних партій.

«Замість збору підписів доцільніше використовувати умову щодо наявності у партії осередків або ж певної кількості членів. Це також відповідатиме всеукраїнському статусу партій, який закріплений у Законі «Про політичні партії в Україні», - вважає Олексій Кошель.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ