Україна опинилася у списку світових лідерах за кількістю скерованих проти її громадян операцій інформаційного впливу у Facebook.
Про це повідомляється на сторінці спільноти «Стійка Україна» у соцмережі.
Згідно з даними звіту Facebook, за кількістю видалених мереж з «координованою неавтентичною поведінкою» протягом 2017-2020 років Україна потрапила до списку 5 країн, у яких найчастіше розміщувалися такі мережі, та посіла 5 місце з 8-ми видаленими мережами. Випередили Україну - Росія (27 мереж), Іран (23 мережі), М’янма (9 мереж), США (9 мереж).
Також Україна потрапила до переліку країн, на які найчастіше були таргетовані операції впливу. Так протягом 2017-2020 років компанія Facebook видалила 11 мереж акаунтів, сторінок та груп за «скоординовану неавтентичну поведінку», що були націлені проти України на міжнародному рівні, та 6 — на внутрішньому.
Серед основних маніпулятивних тактик та тенденцій у проведенні інформаційних операцій протягом 2017-2020 у звіті Facebook відзначають наступні:
- Перехід від тактики таргетування на широку аудиторію до цілеспрямованих операцій.
Наприклад, на початку 2020 року компанія Facebook видалила мережу, якою керували російська військова розвідка, що таргетували свою діяльність на Україну та сусідні держави. Вони створили фейкові особистості, що працювали на форумах блогів та інших платформах соціальних медіа, а також представляли себе громадянськими журналістами та намагалися зв’язатися з політиками, журналістами та іншими публічними особами в регіоні.
- Змивання меж між справжньою дискусією та маніпулятивною, коли в ході кампаній відбувається імітація «справжніх голосів» та залучення реальних людей для підсилення операцій.
- Орієнтування викликати страх у громадськості перед поширенням маніпуляцій з виборчими системами.
Наприклад, в останні години проміжних виборів у США 2018 року компанія Facebook досліджувала Російське агентство інтернет-досліджень, яка стверджувала, що вони керують тисячами фейкових акаунтів, здатних впливати на результати виборів на всій території США. Проте, як зазначає Facebook, на той час компанія у співпраці з правоохоронними органами уже видалила мережу облікових записів Facebook та Instagram, що діяли з Росії.
У звіті зазаначається, що комерційні компанії також пропонують власні послуги для управління операціями впливу як на внутрішньому, так і на міжнародному рівнях.
Наприклад, у травні 2019 року компанія Facebook виявила ізраїльську фірму — Archimedes Group, що проводила кампанії від імені своїх клієнтів у Нігерії, Сенегалі, Того, Анголі, Нігері та Туніс. Для ускладнення виявлення таких інформаційних операцій використовують одразу кілька платформ (власні вебсайти, ЗМІ).
Інформаційна та цифрова стійкість - важливий елемент національної безпеки, то ж завжди перевіряйте джерела новин та не реагуйте на маніпуляції у віртуальному просторі!

ІА "Вголос": НОВИНИ