Восени 2018 року, вже після прийняття політичного рішення про припинення дії рамкового Договору про дружбу України з РФ, таємно було укладено угоду з російською компанією «ТВЕЛ», що продовжує контракт на поставку ядерного палива на більшість енергоблоків українських АЕС до 2025 року.

Про це повідомляє видання «Дзеркало тижня».

У статті, зокрема, йдеться, що підписання цього документа, а також деякі інші дії української влади в атомній енергетиці за останнє півріччя можуть ще надовго закріпити (якщо не увічнити) домінування країни-агресора в стратегічній галузі, що дає Україні 55-60% електроенергії, і значно знизити енергетичну безпеку держави.

Відзначається, що підписана угода з росіянами закріплює за ТВЕЛ до 2025 року домінуюче становище на українському ринку (8 реакторів із 15).

Як наголошується, в умовах агресії з боку РФ у російського ТВЕЛ - 60% поставок палива для атомних реакторів, в той час як у американської Westinghouse за наявності контрактних зобов'язань перед українською стороною забезпечити АЕС паливом у разі припинення постачань з РФ – 40%.

ЗМІ додає, що спроби обмежити присутність Westinghouse на українському ринку спрямовані на створення умов, за яких американська компанія може взагалі піти з України, хоча та планувала відкрити в Україні виробництво.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ