Україна може вийти із “зеленої” зони за поширенням коронавірусу вже в першій половині вересня, прогнозують експерти Київської школи економіки (KSE).

«Коефіцієнт виявлення випадків в Україні наближається до граничного значення у 4% і якщо впродовж принаймні трьох днів перетне цю позначку, можна буде говорити про вихід України із зеленого рівня епідемічної небезпеки. Відповідно, регіони будуть розподілені за рівнем епідемічної небезпеки, відповідно до яких будуть посилені обмеження», - цитує аналітиків KSE агенство УНН.

Зазначається, що “жовті” і “помаранчеві” рівні перебувають вже доволі близько за значеннями для кожного регіону.

«Київська школа економіки очікує, що вже в першій половині вересня Україна повністю вийде з “зеленого” рівня епідемічної небезпеки та перейде в конкретних регіонах до більш посилених обмежень», - додали експерти.

В Україні вже з’явився “регіон-антилідер”, а коефіцієнт виявлення випадків у шести областях перевищує рекомендований ВООЗ рівень, відзначили у KSE. 

Загалом, кажуть експерти, поточна ситуація в країні залишається контрольованою, а тижневе зростання госпіталізацій сповільнюється.

«Добові госпіталізації демонструють спад у 2%, що також є наслідком впливу вихідних святкових днів, коли технічно госпіталізують менше людей. Очікується, що найближчими днями Україна повернеться до зростання рівня госпіталізацій. Госпіталізації в країні все ще переважають над виписками», - вказали у KSE.

Загальні темпи вакцинації під час святкових вихідних, як вказано, впали, але темпи щеплення другою дозою в країні “не просіли”. За повідомленням, наразі принаймні однією дозою в Україні вакциновані вже 13,4% осіб, при тому, що країни-лідери за темпами у Європі вже вакцинували від 60% населення щонайменше однією та від 40% — двома. Натомість, три українські регіони все ще не досягли рівня вакцинації 10% населення — це Волинська, Івано-Франківська та Рівненська області. Лідером за кількістю зроблених щеплень є Київ, де принаймні одне щеплення отримали вже чверть мешканців.

Вже наявної в Україні вакцини вистачить до кінця жовтня, якщо Україна повернеться до темпів досвяткового періоду, прогнозують в KSE.

Згідно з даними Worldometer, ресурсу, що відслідковує ситуацію з коронавірусом у світі, Україна на 16-у місці за поширенням і на 18-у - за кількістю смертей від COVID-19.

ІА "Вголос": НОВИНИ