Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Згідно з розпорядженням Кабміну тендер провели за переговорною процедурою, оскільки закупівля юридичних послуг пов’язана із захистом прав та інтересів України.

«ЮТІКо» та «Foundation Honesty International, Inc.» у 1998 році були найняті Генпрокуратурою для зібрання доказів та замороження офшорного майна Павла Лазаренка, Петра Кириченка та керівників ЄЕСУ. Компанії повинні були отримати 12% майна, яке незаконно було відібране в України, у якості компенсації за встановлення його місцезнаходження, замороження та допомогу у поверненні цього майна.

У листопаді 2010 року вони подали до Окружного суду штату Массачусетс (м. Бостон, США) позов проти держави Україна, Мінюсту та Генпрокуратури. Підставою була невиплата Україною відсотків компенсації.

Нагадаємо, в листопаді 2014 року суд у Вашингтоні розділив 150 млн доларів між США та банком «Єврофед», що був заснований екс-прем’єром в Антигуа. На решту від 250 млн. дол., яка заморожена на рахунках у Гернсі та Швейцарії, також претендує уряд США.

Спочатку сума позову складала близько 422 млн. дол. Пізніше суд підтримав більшість аргументів української сторони, відхилив 6 із 7 пунктів позовних вимог та відмовив компанії «Foundation Honesty International, Inc.» бути позивачем у цій справі. Наразі загальна сума позову складає близько 32,4 млн. дол.

Фірма «Holland & Knight LLP» представляє Україну в цій справі з 2013 р.

ІА "Вголос": НОВИНИ