Про це розповів керівник ГО «Форум культур» Бернард Жоленяк з міста Познань Республіка Польща у Львові, передає кореспондент «Вголосу».

«Україна, як асоційований член ЄС, може брати участь у декількох програмах ЄС. Та, маючи досвід того, як це відбувалося в Польщі, коли ми підписали договір про асоціацію з ЄС, то, перш ніж ви зможете подавати проектні заявки на великі суми і в повному обсязі користатися коштами ЄС, мине ще трішки часу. Щонайменше – 2 роки», – пояснив він.  Цей період, за його словами, варто використати для того, щоб добре підготуватися, навчитися правильно писати заявки на проекти, навчитися використовувати кошти ЄС. І поляки готові допомогти в цьому.

«На сьогодні немає ще можливості використовувати кошти для великих інфраструктурних проектів , але є нагода у цей підготовчих період навчити кадри», – додав Бернард Жоленяк.

Він запропонував громаді Львівщини звернути увагу на нову програму ЄС «Еразмус плюс», яка має 5 напрямків і представництво якої офіційно відкрилося у Києві. Програма «Еразмус плюс» розрахована на сім років (2014–2020) та розпочинається з січня 2014 року. Вона підтримує проекти, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту. Її бюджет складає 14,7 мільйона євро. Разом із збільшенням бюджету зросла і кількість учасників (майже до 4 мільйонів), які матимуть змогу скористатися перевагами нової програми. Програма «Еразмус плюс» спрямована на поліпшення професійних навичок, розширення можливостей працевлаштування та на підтримку модернізації освіти. Вона надає більше можливостей для професійної освіти (VET), структурованої і довгострокової співпраці між вишами та підприємствами з метою розробки інноваційних способів обміну знаннями та багато іншого.

Нагадаємо, сьогодні Бернард Жоленяк вручав у Львівській обласній раді сертифікати учасникам міжнародного проекту «Підтримка демократичних змін в Україні шляхом активізації громади організації взаємодопомоги». Учасниками цього проекту стали голови районних, сільських рад, депутати, працівник соціальних служб з Львівщини, які впродовж тижня переймали досвід співпраці органів місцевого самоврядування міста Познань з громадою, залучення їх до соціальних проектів тощо.

ІА "Вголос": НОВИНИ