МЗС України поінформувало Міжнародний трибунал Організації Об'єднаних Націй з морського права про збройне захоплення російськими силовиками українських суден та екіпажу в Керченській протоці.

Зокрема, у зверненні до трибуналу МЗС зафіксувало порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці.

Так, відзначається, що Україна звернула увагу на тривалу практику дискримінаційного переслідування українських та іноземних суден, які планують пройти через Керченську протоку до Маріуполя, Бердянська та інших українських портів.

В українському дипломатичному відомстві наголосили, що через арбітражний трибунал «із застосуванням усіх наявних правових засобів» мають намір оскаржити останні дії РФ в морі - цілеспрямовану ескалацію конфлікту в Керченській протоці, створення перешкод для судноплавства, невиправдано тривалі зупинки суден, які прямують до українських портів у Азовському морі.

Нагадаємо, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

Весь склад ВМС підняли за тривогою, всі кораблі виходять у море.

Рада національної безпеки й оборони на засіданні, що почалося після півночі 26 листопада, підтримала рішення про впровадження воєнного стану в Україні на 60 діб.

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом та невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

ІА "Вголос": НОВИНИ