31 березня українці обиратимуть Президента.  Хто може гарантувати державі розквіт та дати відсіч окупанту? Про це запитав ІА «Вголос».

Віктор Шишкін, екс-суддя Конституційного суду України:

Президентом України обов’язково повинен бути націоналіст. Бо націоналіст – це україноцентрист. Протягом 28 років незалежності у нас ще не було при владі справжніх націоналістів. Ющенко демонстрував надії, але ліберальна складова у нього виявилась домінантною. Натомість в української нації вже давно є мрія: мати справді українського президента, котрий би розбудував свою державу.

Президент-націоналіст – це нормальне явище у будь-якій цивілізованій державі. Бо націоналіст любить свою країну, він по-іншому дивиться на складову держави, на її розвиток, на Конституцію цієї країни. Він думає, враховуючи ті конституційні повноваження, які є у президента, і стосуються передусім оборони та зовнішньої політики. На відміну від інших кандидатів, котрі розповідають, що знизять тарифи чи «боротимуться з бідністю», націоналіст говорить про перемогу над ворогом.

Я переконаний, що президент-націоналіст позбавить Україну від олігархів та обере вектор, спрямований на розвиток національної  економіки. Націоналіст при владі максимально мобілізує українство, втілюватиме в життя проукраїнську політику, що особливо важливо під час війни.

«Україні потрібен націоналіст, щоб українці стали пріоритетом державної політики»
 Борис Гуменюк, поет, воїн АТО:

Президент-націоналіст – це прогнозований розвиток України. Це збереження державності, розбудова Збройних сил України. Бо якщо матимемо сильну армію – буде і держава, і ми зможемо повернути Донбас і Крим.

Бо націоналіст –це людина, котра має совість, сумління. Такий лідер не розкрадатиме державний бюджет. Націоналіст будуватиме Україну для своїх дітей та онуків , а не скуповуватиме маєтки за кордоном, щоб згодом туди емігрувати. Відтак, Україні потрібен націоналіст, щоб українці стали пріоритетом державної політики.

Юрій Сиротюк, директор центру «Українські студії стратегічних досліджень»:

За президента-націоналіста потрібно проголосувати тому, що Україна перебуває в умовах війни. Щоб перемогти у війні,  Головнокомандувачем повинен бути націоналіст. Тобто людина, котра добре розуміє суть війни і знає, як досягти миру на українських умовах. Також президент-націоналіст може перемогти внутрішніх ворогів - олігархів.

Україна – це країна, яка ще не закінчила своєї національно-визвольної революції. Усі європейські країни, які проходили процес національного становлення, мали етап націоналізму. Україна спробувала його оминути,  тому ми й досі знаходимось у постколоніальній системі: між Радянським Союзом та неоколоніалізмом у вигляді олігархату.

Крім того, у націоналістів ідеалом є людина, котра володіє трьома якостями: мудрістю, мужністю та шляхетністю. Бо мудрого - не обдуриш, мужнього - не залякаєш, а шляхетного - не підкупиш.

Тому Україна не зазнає успіху та прогресу, поки президентом буде не націоналіст. Бо ми постійно обираємо тих, кому Україна не потрібна, тому й пожинаємо, як наслідки, війну та бідність.

«Щоб Україна нарешті ступила на шлях національного розвитку – нам потрібен націоналіст при владі»
 Віталій Капранов, письменник, видавець:

Президентом повинен стати націоналіст, щоб влада зрозуміла, що українці мають свій голос, щоб нас почули. Бо поки ми приховуватимемо свої симпатії та голосуватимемо за так званих «прохідних», вони думатимуть, що ми підтримуємо лише їх. Це пастка, в якій українці вимушені прикривати свої національні почуття. Це –  великий міф. Якщо ми проголосуємо не за націоналіста – усі думатимуть, що українцям не потрібна українськість. І новий президент - не націоналіст - здійснюватиме свою політику.

При цьому зверніть увагу: теперішня влада часто використовує гасла націоналістів саме тому, що є запит у суспільстві, та через те, що націоналісти активні і формують порядок денний громадського та політичного процесу. І щоб Україна нарешті ступила на шлях національного розвитку – нам потрібен націоналіст при владі.

Лариса Ніцой, дитяча письменниця:

Українці, здивуйте мене! Здивуйте світ. Зруйнуйте усі рейтинги і соціологічні дослідження, нехай ламають голову великі будівничі рейтингів і соціологій. Здивуйте їх усіх. Оберіть цього разу Президентом націоналіста.  Ви ж шкодуєте, що не обрали Чорновола? А Чорновіл був націоналістом. Тоді проголосуйте нарешті за українця-націоналіста. Ви ж жодного разу не давали владу націоналісту.  Ющенко був лібералом, а ви хотіли, щоб він був націоналістом. Тому ви його і не любили.

Ви ж хочете, щоб Президент був справжнім Головнокомандувачем? Тоді навіщо озираєтеся на диванних теоретиків, або на тих, хто торгує війною? Проголосуйте за того, хто знає, що таке війна не зі слів. Проголосуйте за націоналіста, який воював.

Ви ж хочете розквіту економіки? То проголосуйте за націоналіста, бо він дбатиме за національний бізнес, а не за офшори. Бо сутність націоналіста – дбати про українське.

Ви ж хочете Україну? То проголосуйте за того, кому не треба розповідати, хто така Теліга, Маланюк, Міхновський. Проголосуйте за того, для кого всі визначні українці -  не порожній звук.

Я впевнена: українцям треба усім на зло та несподівано для всіх проголосувати за націоналіста. Усім наперекір. Бо лише націоналізм врятує Україну. Озирніться навкруги - усі навколишні країни будують  націоналісти.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ