Про це повідомила прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці в Facebook.
Як зазначила Оліфер, представники від України в Мінську підняли питання про приналежність Дебальцеве, створення зони безпеки вздовж непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону і відведення озброєнь від чотирьох населених пунктів, контрольованих бойовиками.

«Крім того, в контексті безпеки ми поставили питання про повернення до лінії, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року. Згідно з цим документом Дебальцеве має перебувати під контролем України; вздовж непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону слід створити зони безпеки, а на півдні Донецької області повинні бути район, вільний від важкого озброєння і військової техніки – мова йде про населених пунктах Кальміуське (колишнє Комсомольське), Кумачеве, Новоазовськ, Саханка. Ці домовленості були досягнуті в 2014 – 2015 рр. і їх виконання є обов'язковим для РФ і ОРДЛО», - написала вона.

Також на переговорах в Мінську, українська сторона передала представникам бойовиків «своє бачення» умов звільнення українських заручників.  «У рамках гуманітарної підгрупи українська сторона передала представникам ОРДЛО своє бачення умов звільнення українських заручників. Чекаємо відповіді на цю пропозицію від Росії і ОРДЛО», – написала Дарка Оліфер.

Щодо політичної складової російсько-української війни та врегулювання конфлікту на Донбасі, за словами Оліфер, українська сторона в чергове підняла питання про визнання Росією паспортів «ДНР/ЛНР».  «На політичній підгрупі українські представники відновили вимогу про необхідність скасування указу Президента РФ про визнання т.зв. «Документів ОРДЛО» та інших нормативно-правових актів, прийнятих на його виконання; поставили питання повернення під юрисдикцію України захоплених на території ОРДЛО підприємств і державного майна; а також знову поставили питання створення в рамках ТКГ нової робочої підгрупи з питань кордону», - зазначила вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ