Про це повідомила прес-служб Держкіно.

Фільмові, одному з переможців 1-го конкурсу Державного агентства України з питань кіно, було виділено понад 20% з 37-мільйонного бюджету. Продюсувала «… хмари» від України компанія «Лінкед Філмс», оператором був відомий український професіонал Сергій Михальчук, а художником-постановником — Юрій Ларіонов.

В іншому підрозділі Берлінале, в межах щорічного «Європейського кіноринку» і «Ринку копродукції», одним з учасників буде проект «Люксембург» Мирослава Слабошпицького, який набрав найбільшу кількість балів на крайньому конкурсі Держкіно і вже підтриманий на кінофестивалях «Санденс» та Роттердамському.

Так само в межах кіноринку німецька компанія Aktis Film представляє фільм «Урсус», копродукційний проект України, Грузії, Болгарії та Німеччини (проект знаходиться на стадії завершення знімального періоду; договір на фінансування пост-продакшена вже заключений з німецькою стороною).

В програмі «Generation Kplus Short Film» значиться австралійська 8-хвилинна короткометражка «Обличчя України: Кастінг на роль Оксани Баюл», де згадується українська фігуристка і олімпійська чемпіонка, образ якої намагаються відтворити шість дівчаток у своїх оповідях про своє життя і кар’єру в Україні.

Але справжнє обличчя України на цьогорічному Берлінському кінофестивалі — це Ольга Куриленко, котра є членом журі призу за «Кращий повнометражний дебют» і запрошена на вечірнє відкриття фестивалю в «Берлінале Палаці».

Як і роки перед цим, на кіноринку фестивалю працюватиме український павільйон, де Національний Центр Довженка проведе презентації українських фільмів 2014-го 2015-го років. Для цього Держкіно підготувало новий каталог українського кіно з повною викладкою фільмів повно- і короткометражних, анімаційних і документальних, а також тих, які наразі знаходяться у виробництві. Частину фільмів будуть представляти особисто продюсери та режисери фільмів, зокрема Едуард Ахрамович презентує вже готовий мультфільм «Бабай», а Володимир Філіппов — проект «Олександр Довженко. Одеський світанок».

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко наголосив на значущості для України Берлінського кінофестивалю: «Так вийшло, що саме в Берліні українські фільми були учасниками або вигравали найчастіше з-поміж інших світових форумів. А Берлінський кінофестиваль є одним з найвизначніших а розміром та впливом. Тож зрозуміло, що позитивну тенденцію ми будемо плекати і сприяти подальшим зв’язкам між українським кіно і фестивалем».

ІА "Вголос": НОВИНИ