Звернення підписали 11 представників громадських, освітніх та культурних об'єднань українців з різних регіонів Іспанії.

У зверненні, зокрема, зазначено:

«Ми, трудові мігранти з України, що тимчасово проживаємо в Іспанії, змушені вкотре звертатися до вас, шановні високопосадовці і керівники міжнародних об’єднань українців, з приводу антиукраїнської та антидержавницької, на наш погляд, позиції урядовців вищого рангу із Міністерства Освіти та Науки України (Міністр Лілія Гриневич, заступник Міністра Володимир Ковтунець) і окремих депутатів Верховної Ради України (Ірина Подоляк, Микола Княжицький, Борис Розенбалт, Богдан Матківський, Ігор Васюник тощо), яка проявилася під час лобіювання ними проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (від 09.06.2017) та проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розвитку та використання мов національних меншин (від 12.04.2017). Обидва законопроекти поставлені на голосування у другому читанні депутатами ВР України 21 червня 2017 року.

Особливе занепокоєння у нас, як громадян України, що вже тривалий час проживають в Королівстві Іспанія, але підтримують тісні зв’язки з Батьківщиною, викликає пропозиція впровадження у законопроекті про мову «єзуїтського» принципу: «Статус української мови, як єдиної державної мови, не може бути підставою для заперечення мовних прав і потреб осіб, що належать до національних меншин».

Тобто, на відміну від демократичної Іспанії, уряд якої системно сприяє інтеграції національних меншин у іспанську спільноту, українські високопосадовці пропонують українцям «інтегруватися» до мовних прав національних меншин, найчисельнішою з яких, звісно, є російська так звана «національна меншина», а по суті – нащадки колонізаторів України російсько-радянського періоду. Адже в іншому випадку, відповідно до переконань очільниці МОН України та її заступника, українці не зможуть працевлаштуватися на території України в місцях компактного проживання так званих «національних меншин». Те ж саме можна сказати і про представників так званих румунської, польської та угорської нацменшин на Заході України. Якщо вони є представниками діаспор вказаних народів, то, очевидно, їхні потреби у вивченні рідної мови, літератури, історії тощо мали б забезпечувати уряди держав, створених цими народами, як це робить Міжнародна Українська Школа для дітей українських мігрантів за кордоном.

В Україні національними меншинами можуть бути визнані лише ті етноси, які проживають на своїх автохтонних землях і не є представниками інших державотворчих народів поза межами України, тобто, кримські татари, гагаузи тощо. Лише представники цих національностей можуть претендувати на державне забезпечення навчання їхньою мовою у місцях компактного проживання таких етносів. Відповідно до КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ, державні чиновники повинні дбати, щоб освіта в УКРАЇНІ була УКРАЇНСЬКОЮ, а представники так званих «національних меншин», що мають державні утворення поза межами України, але бажають мати статус громадян України, зобов’язані інтегруватися в українське суспільство.

Враховуючи ці тривожні тенденції, що несуть у собі загрозу демонтажу Української держави у її нинішніх кордонах, вимагаємо негайно дати відповідь на нашого листа від 27 жовтня 2016 року, якого підписали 16 представників українських громадських організацій і навчальних закладів Іспанії та Андорри. Цього листа отримав радник Посольства України в Королівстві Іспанія п. Ігор Семенюк. На превеликий жаль, ми до сих пір не дочекалися жодної відповіді стосовно вказаного звернення ні від можновладців з України, а ні від представників Посольства України в Іспанії, зокрема Першого секретаря Посольства п. Віктора Харамінського. Останньому було задане запитання про долю нашого листа під час конференції, організованої в межах фестивалю «Тарасове колосся», що проходив у квітні цього року в місті Алкала де Енарес (Мадрид). Однак, названий чиновник з невідомих причин проігнорував публічний запит.

На завершення повідомляємо вас, що ми підтримуємо вимогу фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді про звільнення керівництва МОН України і притягнення Міністра Лілію Гриневич та її першого заступника Володимира Ковтунця до кримінальної відповідальності за сприяння сепаратизму». 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ