В Інституті фізики напівпровідників НАН України розроблені тепловізійні приймачі та інші пристрої візуалізації, які можуть знайти широке застосування в різних сферах, в тому числі і оборонній, пише в статті для DT.UA Герман Богапов.

За його словами, колектив перейшов до вивчення нових і актуальних систем бачення в терагерцевому діапазоні.

«З одного боку, дослідження показали, що пасивні прилади масового застосування в цьому діапазоні отримати не можна, але можна створювати спеціальні прилади активного бачення, наприклад, для виявлення небезпечних речовин в посилках і конвертах, методом сканування, по типу рентгенівських установок в аеропортах», – зазначає автор.

Ще один напрямок – розробка високочутливих приймачів випромінювання у видимому та ближньому інфрачервоному діапазонах спектру. Цей напрям – дуже актуальний, оскільки всі виробники смартфонів б'ються над тим, щоб їхні камери знімали при слабкому освітленні, а ще краще – у повній темряві.

«У цьому напрямку також є певні досягнення, наприклад, був розроблений прилад на основі ПЗС матриць (ПЗС – прилад із зарядовим зв'язком) з електронним множенням, що дозволяє отримати зображення досить високої якості в умовах дуже низької освітленості. Випробуваннями підтверджено, що майже при повній темряві, лише при освітленні від зоряного неба, за наявності відповідної оптики можна спостерігати і ідентифікувати об'єкти на відстані до 200 метрів. Ця методика перспективніше, ніж ті, що нині використовуються виробниками гаджетів, адже вони для отримання зображення фіксують кілька кадрів і використовують вторинні датчики камер. А використовуючи розроблені приймачі, можна знімати не тільки фото, але і відео з телевізійною частотою кадрів», – пише експерт.

Зацікавилися цим приладом й українські військові. За результатами випробувань був підписаний протокол з висновками: «Розроблена камера має чутливість не гірше, ніж чутливість електронно-оптичного перетворювача (ЕОП) покоління 2+. І може бути рекомендована по заміні ЕОП 2+ покоління при модернізації приладів нічного бачення бронетанкової техніки».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ