Український режисер Андрій Приймаченко звинуватив творців міні-серіалу «Чорнобиль» у плагіаті.

Мова йде про візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера ЦППЗ (центрального пункту пожежного зв'язку) з диспетчерами ВПЧ (воєнізованої пожежної частини) Чорнобильської АЕС.

Відповідне відео завантажене у YouTube на каналі «Студія Передова» 18 березня 2013 року, автором якого є Приймаченко. Аналогічне відео є у першій серії міні-серіалу НВО «Чорнобиль», повідомляє "Детектор медіа".

За словами Приймаченка, команда творців серіалу не зв’язувалася з ним щодо використання відео. Поки що він не планує звертатися до юристів щодо вирішення цього питання, бо сподівається, що з ним контактуватимуть з приводу цього інциденту. Якщо ні, то він буде думати про юридичне вирішення цього питання.

«Моє відео - один з перших результатів у Google, і під ним вже шість років підписано, хто є автором. Якби вони до мене просто звернулися і запитали дозволу використати, я би був не пороти, аби тільки вказали авторство. Я робив це відео, малював графіку не з комерційною метою, а тому, що давно цікавлюсь темою катастрофи на ЧАЕС і мені вона близька. Я це зробив для свого каналу на YouTube. Мені навіть приємно, що цю роботу використали в проекті такого масштабу. Неприємність в тому, що до мене навіть ніхто не звернувся щодо його використання… В першу чергу я зацікавлений у співпраці, а не в конфлікті», - сказав Приймаченко.

Нагадаємо, що раніше один із творців серіалу «Чорнобиль», сценарист Крейг Мейзін відповів на звинувачення українського драматурга Павла Ар’є у використанні без дозволу автора монологу його персонажа баби Прісі з п’єси «На початку та наприкінці часів».

ІА "Вголос": НОВИНИ