Лідером серед перших очікуваних кроків від новообраного Президента Володимира Зеленського стало зняття недоторканності з депутатів, суддів, Президента.

Про це свідчать результати спільного соцопитування центру «Соціальний моніторинг», Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка та соціологічної групи «Рейтинг».

«Одним із ключових очікувань і розчарувань Революції гідності була зміна системи влади, тому цілком логічним виглядає, що лідером серед перших очікуваних кроків від Президента України стало зняття недоторканності з депутатів, суддів, Президента, на що вказали 53,7% опитаних», – сказано в повідомленні.

Кроки, які пов’язані з розв’язанням конфлікту на Сході та його наслідками, посіли друге та третє місця.

Зокрема, розпочати прямі переговори в чотирикутнику «Україна – РФ – т.зв. ДНР – т.зв. ЛНР» для припинення вогню і повернення Донбасу – 40,9%. Також забезпечити повернення українських військовополонених та утримуваних осіб – 38,4%.

38,1% вбачають серед перших кроків необхідність «ініціювати розпуск нинішнього складу Верховної Ради та проведення дострокових парламентських виборів».

Третина (33,7%) назвали «забезпечити стабільність національної валюти та банківської системи».

Водночас менше чверті виборців (22,3%) дають новообраному Президенту України не більше 100 днів, ще чверть (26,2%) – півроку. Після того стане зрозуміло, впорався він чи ні з керівництвом країною. Термін у рік дають ще 35,5%.

«Отже, новообраному Президенту України виборці дають не більше року, щоб зрозуміти, чи він впорався з керівництвом країни. Дані показують, що більше, ніж 80%, максимум через рік будуть визначати своє ставлення до Президента України, базуючись на діях і результатах відповідно до своїх очікувань», – заявляють соціологи.

Опитування проводилося з 30 квітня по 10 травня 2019 року у 24-х областях України та м. Києві. Усього опитано 3000 респондентів.

Нагадаємо, що політолог розповів, чому Зеленський не озвучує прізвищ людей, яких хоче призначити на посади.

ІА "Вголос": НОВИНИ