Доцент Львівського національного університету ім. І Франка Ольга Щодра прокоментувала скандальний підручник «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші.

Коментар розміщено у «Фейсбуці» під час обговорення підручника.

«Шкільна освіта, виховання громадянина і патріота — це якраз державна справа, яка у нас, як і політика історичної пам'яті, достатньо занедбана. В роки війни українці не мали своєї держави, тому у класичному розумінні не були колаборантами, як норвежці, французи й інші народи. Погоджуюся з професором К. Кондратюком (автор вузівського підручника), що трагедія так званих українських колаборантів у тому, що, борючись за власну державу, вони пішли на співпрацю з одним злочинним режимом, щоб побороти інший, не менш злочинний. Засуджуючи колабораціонізм із німцями, засудимо і колабораціонізм із радянським режимом, який знищив ще більше українців», — зазначила Ольга Щодра.

Історик зауважила, що у трактуванні авторів підручника, корі пишуть, що українські батальйони («Нахтігаль» та «Роланд») у складі Вермахту «єдині східні європейці, хто напав на СРСР», що вони нібито були штурмовими бригадами Вермахту (що є вигадкою) — це звучить дуже однобічно.

Фото сторінки із підручника

«Без пояснення причин так званого українського колабораціонізму і того, що для багатьох українців сталінський режим із голодоморами, русифікацією і репресіями не асоціювався з власною державою, яку зраджують, матеріал висвітлюється дуже по-радянськи. Вчителі знають, що візуалізація теми і заголовок — це те, що запам'ятовується найбільше, й якщо прояви колабораціонізму в Європі ілюструються фотографією Р.Шухевича і батальйоном »Нахтігаль«, то й висновок зрозумілий. І вже не важливо, що десь там в іншому місці розповідається про прояви колабораціонізму в інших країнах. Треба було власне показати , що колаборували у Європі народи, які мали власні держави і на цьому тлі уже показувати причини і прояви так званого українського колаборантства. І ще: вписати українську історію у загальноєвропейський контекст — не означає показати її очима сусідів. Народ, який дивиться на свою історію очима сусідів, приречений на історичну поразку (Г. Кіссінджер)», — зазначила доцент Франкового університету.

Нагадаємо, що 25 жовтня депутати Львівської обласної ради підтримали звернення до Міністерства освіти та науки України, яке ініціювала фракція ВО «Свобода», щодо неприпустимості прирівнювання у шкільних підручниках Головного командира УПА Романа Шухевича до колаборантів нацизму.

Історики на круглому столі у Львові 23 жовтня також звернулися до Міносвіти щодо внесення змін у цей скандальний підручник.

ІА "Вголос": НОВИНИ