Такий висновок можна зробити, проаналізувавши дані Держфіскальної служби про ввезення товарів за 11 місяців цього року, повідомляє «Сегодня».

Найбільший приріст – по овочах, морській рибі і рибних делікатесах, сирах і екзотичних горіхах.

Причому ціни на низку позицій навіть нижчі, ніж рік тому, хоча середньорічний курс долара виріс за 2016 рік більш ніж на 3,5 грн, або до 25,5 грн. Експерти пояснюють збільшення попиту на привізну їжу тим, що вона стала доступнішою: за рік середні заробітки піднялися на 18%, а ціни на продукти – лише на 12%. За їхніми прогнозами, така тенденція збережеться і в наступному році.

Найбільше зростання попиту – на імпортні овочі, він збільшився в рази. На думку директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, причина в тому, що люди, переживши кризу, повернулися до звички вживати вже в кінці зими молоду картоплю з Єгипту, а також нетрадиційну для нас капусту – брокколі, брюссельську, пекінську. Та й ціни на них серйозно впали в порівнянні з минулим роком, коли кіло брюссельської капусти коштувало до 50 грн замість середніх 30 грн. Більше купують імпортну рибу і, що цікаво, морепродукти – кальмари, креветки і заморські горіхи – кокоси, кешью, хоча і те, і інше за рік трохи подорожчало.

Дорошенко каже, що овочі, а також банани, які в роздріб зараз можна купити за 21-23 грн/кг (рік тому було 30 грн/кг і більше), подешевшали через те, що їх пропозиція збільшилася, а товар цей – швидко псується.

«Ріст попиту на імпортні сири пояснюється тим, що наші сири подорожчали за рік на 40% і майже зрівнялися в ціні з привізними. А їх якість часто не відповідає вартості», – говорить Дорошенко.

«Причина підвищення попиту – зростання доходів. Економіка, хоч і трохи, але оживає, люди відчули впевненість у завтрашньому дні, – вважає президент Украналітцентра Олександр Охрименко. – Але це не означає, що скоро всі поголовно стануть їсти сьомгу і червону ікру. Наприклад, через те що наша ставкова риба: короп, карась, зараз коштує іноді більше імпортної, типу хека або мойви, багато пенсіонерів з низькими доходами перейшли на неї, а ринок відразу відреагував. Але через те, що рівень зарплат випереджає поки зростання цін, це і далі дозволить більш багатим верствам населення частіше балувати себе чимось смачним».

За 11 місяців виріс не тільки імпорт делікатесів, але і їх експорт, насамперед – меду. Його продавали, в основному, в Європу, на 58% більше, ніж рік тому – 47 тис. тонн. Наполовину виріс за кордоном попит і на наші горіхи – грецькі і ліщину, їх експортували понад 35 тис. тонн. А пиво в ЄС все частіше закушують українськими раками – їх продали 656 тонн в живій вазі, або в 2,5 рази більше, ніж рік тому.

Продовжує падати експорт шоколаду: продано 53 тис. тонн на 122 млн дол., рік тому було 70 тис. тонн на 160 млн дол. Охріменко підрахував, що з 2013 р продаж шоколаду впав в 4 рази: «Причина – відмова РФ від наших солодощів, яких йшло туди 60%. Головний покупець тепер Казахстан – 18% експорту».

-

ІА "Вголос": НОВИНИ