У суботу, 18 травня, в Україні відзначають День Європи — як день спільних цінностей і спільної історії всіх націй континенту. Про це нагадує «Укрінформ».

Це свято відзначають у нашій країні на державному рівні з 2003-го згідно з Указом Президента «Про День Європи».

Варто зазначити, що в Україні День Європи святкують щорічно кожної третьої суботи травня, а в країнах Європейського Союзу — 9 травня. Цікаво, що Україна — єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначають це свято.

Цього дня традиційно відбувається багато різноманітних тематичних заходів у столиці й інших українських містах.

Зокрема, у Києві 18 травня о 13.00 розпочнеться церемонія відкриття Дня Європи за участю керівництва держави, столиці, Представництва ЄС в Україні, а також держав-країн членів ЄС, акредитованих в Україні.

Цього року темою свята обрали 1000-річчя з початку правління Великого князя Київської Русі-України Ярослава Мудрого. Його доньки, королеви країн Європи, символізуватимуть експозиції європейських країн на Михайлівській площі.

Так, гості зможуть завітати на острівці Північної Європи (Данія, Фінляндія, Швеція, Латвія, Литва, Естонія), Західної Європи (Австрія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція), Східної та Південної Європи (Польща, Україна, Чехія, Словаччина, Чорногорія, Угорщина, Кіпр, Словенія, Хорватія), Північно-Західної Європи (Велика Британія). Посольства цих держав представлять інформацію про свої країни, на головній сцені будуть виступати творчі колективи різних країн.

Серед заходів, які планують на День Європи, є й просвітницький проект «Ренесанс «Острозької академії» в європейському контексті», який продемонструє нерозривність європейських гуманітарних традицій із українськими.

Як повідомляв «Вголос», Рада Європи дозволила Росії брати участь у виборах нового генерального секретаря.

ІА "Вголос": НОВИНИ