Через загострення конфлікту між Індією та Пакистаном там скасували низку авіарейсів. Українці заблоковані в аеропорту вже кілька годин і скільки часу вони там перебуватимуть, поки невідомо.

У вівторок, 26 лютого, Індія завдала авіаудару по пакистанській частині Кашміру, чим істотно загострила ситуацію в регіоні. Через це з 27 лютого Індія тимчасово закрила повітряний простір над чотирма штатами, а також скасувала низку рейсів з Делі.

Про проблеми українців одним із перших повідомив громадянин України Володимир Шабловський, який також перебуває в аеропорту, та не зміг сісти на свій рейс.

Українці мали квитки на рейс з Делі до Києва з пересадкою в Астані компанії Air Astana.

«На сьогодні планувалося три рейси до Києва з пересадкою в Астані. Коли ми підійшли до стійки реєстрації, була відповідь - соррі форсмажор, залиште приміщення. І деякі люди, мабуть, не розуміючи, що відбувається, залишилися за дверима. Дійсно без квитків їх не впустили до аеропорту», - повідомив пан Шабловський.

За словами Володимира, три рейси до Києва так і не змогли вилетіти з Делі. На летовищі залишилися кілька десятків українців. Деяким з них видали зворотні квитки на 5 березня.

Посол та консул України в Індії кажуть, що намагаються вирішити питання.

Посольство України в Індії направило листа компанії Air Astana, в якому розповіли про скарги українців на те, що їх силою намагалися виставити з аеропорту.

Згодом Володимир Шабловський написав, що представники консульства «взяли справи в свої руки».

«Хлопці везуть нас заселити в готель. Крім цього, вирішується питання фінансової допомоги (на це ми явно не розраховували)», - зазначив пан Шабловський у Facebook.

«Стосовно Аir Astana, є сподівання та інформація з ії сторони, що завтра планується виліт, якщо не всіх, то хоча б якоїсь частини наших громадян», - додав він. За його словами, деякі українці погодилися на умови авіакомпанії вилетіти 4 ти 5 березня.

Вітчизняне МЗС радить українцям тимчасово утриматися від поїздок в окремі індійські штати.

"Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України утриматися від відвідання території Азад Кашмір, провінцій Пенджаб та Хайбер-Пахтунхва. Громадянам України, які перебувають в Ісламській Республіці Пакистан, рекомендуємо виявляти підвищену пильність", - йдеться в повідомленні міністерства.

Українцям радять постійно мати при собі документи, які посвідчують особу та підтверджують законність перебування в Ісламській Республіці Пакистан, а також неухильно виконувати вимоги та вказівки представників місцевих правоохоронних органів і військових.

ІА "Вголос": НОВИНИ