Державне бюро розслідувань проводить слідство у кримінальному провадження щодо можливого розголошення посадовими особами Національного антикорупційного бюро таємниці слідства у справі ПАТ «Укрнафта».

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду міста Києва, передають Наші гроші.

Слідчі ДБР  розслідують, зокрема, можливе розголошення детективами НАБУ  комерційної  та банківської таємниці ПАТ «Укрнафта», персональної інформації про службових осіб, поширену вибірково та з упереджено інтерпретованим «обвинувальних ухилом».

За версією  заявника у справі, це призвело до виникнення загрози завдання «Укрнафта» матеріальної шкоди, розмір якої важко визначити без проведення відповідної експертизи, але ця сума може становити більше 3,3 млрд грн. З судової ухвали відомо, що вказана шкода може виникнути у разі розголошення посадовцями НАБУ відомостей зі справи Антимонопольному комітету України.

Крім того, «Укрнафта» подала заяву до ДБР з проханням визнати компанію потерпілою у цьому провадженню, проте їй відмовили. У зв’язку з цим представник фірми подав скаргу до суду, який за результатами її розгляду зобов’язав Держбюро визнати «Укрнафту» потерпілою.

Нещодавно НАБУ отримало доступ до документів «Укрнафти». В свою чергу компанія намагалася оскаржити цей доступ. Як заявили у НАБУ, «Укрнафта» не мала права поставляти нафту без передоплати.

НАБУ розслідує кримінальне провадження №42015000000000722 від 16.04.2015 року про виведення коштів компанії через нафтові аукціони. Саме в рамках цього провадження, на думку адвокатів «Укрнафти», детективи НАБУ могли завдати шкоди компанії.

Раніше НАБУ з’ясувало, що з березня по серпень 2015 р. «Укрнафта» віддавала свою нафту без оплати п’яти компаніям – ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» та ТОВ «Котлас». Їм було відвантажено 600 тис. т нафти (трохи менше половини річного видобутку) на суму 7,74 млрд грн. Сировина була продана підконтрольній групі «Приват» – ПАТ «Укртатнафта» і потім як фінансова допомога переведені на інші фірми, частина нафтопродуктів була продана за аванс самій «Укрнафті». В схемі також було задіяне «НПК «Галичина».

В березні 2017 Антимонопольний комітет оштрафував фігурантів справи НАБУ за змову і наклав на них 1,3 млрд грн. штрафу

В лютому Північний апеляційний суд відмінив штраф для НПК «Галичина»,  інші фірми оскаржили штраф в судах першої інстанції.

Крім того, АМКУ розслідує справу про порушення «Укрнафтою» антимонопольного законодавства на роздрібному ринку палива. До розслідування долучені дані, які НАБУ зібрала під час розслідування в іншому кримінальному провадженні – №32015100110000105.

На засіданні 13 листопада 2018 року АМКУ мав прийняти кінцеві висновки у справі, однак незадовго до цього, 8 листопада, «приватівці» заблокували через суд розгляд цього провадження. 4 грудня, коли АМКУ зробив спробу розглянути справу, на засіданні з’явився держвиконавець із нагадуванням про судову заборону.

«Укрнафта» через суд намагається заборонити АМКУ використовувати дані слідства в цій справі. Хоча підприємство програло відповідний позов в першій інстанції, але в січні Шостий апеляційний адміністративний суд пішов на зустріч «Укрнафті» і відправив її позов на повторний розгляд. А 4 березня Верховний суд відмовив в розгляді касації АМКУ на це рішення апеляційного суду.

З 2003 року «Укрнафта» контролюється менеджментом бізнес-групи «Приват» Ігоря Коломойського,  якій належить біля 43% акцій компанії. 50%+1 акція перебувають у власності НАК «Нафтогаз Україна».

ІА "Вголос": НОВИНИ