Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла про ризики вживання алкоголю влітку, зокрема, й на пляжі.
Основні причини це:
- Зневоднення. У спеку ми втрачаємо воду, а алкоголь це посилює. Здавалось би, пиво це майже 95% води. У чому проблема? Алкоголь діє як діуретик, тобто змушує нирки виводити воду, а не утримувати її. Тому навіть через пиво або сидр організм втрачає більше води, ніж ми спожили.
- Нам стає ще спекотніше. Здається, що людину ці напої зігрівають, проте не відбувається охолодження. Як наслідок – у людини може впасти тиск та виникнути відчуття слабкості та втоми.
- Ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного. Навіть якщо ви рідко п’єте. В спеку із потом виводяться цінні для роботи серця електроліти: калій, натрій. Серцю важко працювати за таких умов. Від спеки та розширення судин тиск може суттєво впасти і навіть спричинити запаморочення. Людям, у яких хворе серце, категорично не можна пити в спекотну погоду.
- Алкоголь та активний відпочинок несумісні. Так, вам може бути весело якийсь час. Але, по-перше, це буде додатковим навантаженням на серце. По-друге, збільшить ризик нещасних випадків. Зокрема, 25-50% випадків утоплення пов’язані зі споживанням алкогольних напоїв. Насамкінець, алкоголь погіршує відчуття балансу, і шанси впасти чи травмуватись зростають.
Супрун радить, що спекотну погоду найкраще пити напої, які містять електроліти: узвар, морс, лимонад – або навіть теплий чай.
ІА "Вголос": НОВИНИ