Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла про ризики вживання алкоголю влітку, зокрема, й на пляжі.

Основні причини це:

  1. Зневоднення. У спеку ми втрачаємо воду, а алкоголь це посилює. Здавалось би, пиво це майже 95% води. У чому проблема? Алкоголь діє як діуретик, тобто змушує нирки виводити воду, а не утримувати її. Тому навіть через пиво або сидр організм втрачає більше води, ніж ми спожили.
  2. Нам стає ще спекотніше. Здається, що людину ці напої зігрівають, проте не відбувається охолодження. Як наслідок – у людини може впасти тиск та виникнути відчуття слабкості та втоми.
  3. Ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного. Навіть якщо ви рідко п’єте. В спеку із потом виводяться цінні для роботи серця електроліти: калій, натрій. Серцю важко працювати за таких умов. Від спеки та розширення судин тиск може суттєво впасти і навіть спричинити запаморочення. Людям, у яких хворе серце, категорично не можна пити в спекотну погоду.
  4. Алкоголь та активний відпочинок несумісні. Так, вам може бути весело якийсь час. Але, по-перше, це буде додатковим навантаженням на серце. По-друге, збільшить ризик нещасних випадків. Зокрема, 25-50% випадків утоплення пов’язані зі споживанням алкогольних напоїв. Насамкінець, алкоголь погіршує відчуття балансу, і шанси впасти чи травмуватись зростають.

Супрун радить, що спекотну погоду найкраще пити напої, які містять електроліти: узвар, морс, лимонад – або навіть теплий чай.

ІА "Вголос": НОВИНИ