[media=140624,140625] 

Від свого першого трансплантованого обличчя чоловік змушений був відмовитися минулого року після появи ознак його відторгнення. Пан Амон страждає на нейрофіброматоз першого типу. Це генетичне захворювання, яке спричинило появу в нього на обличчі пухлин, які спотворювали зовнішність, - пише ВВС.

Перша трансплантація обличчя в 2010 році була успішною, але в 2015 році чоловік застудився і мусив пити антибіотики. Препарат виявився несумісним з імуносупресивною терапією, яку практикують з метою придушення небажаних імунних реакцій організму. Така терапія необхідна, аби запобігти відторгненню пересадженого матеріалу.

Перші ознаки відторгнення пересадженого обличчя в чоловіка з'явилися в 2016 році. В листопаді минулого року, обличчя, яке страждало від некрозу - змертвіння тканин, мусили видалити.

Після цього пан Амон прожив два місяці в шпиталі Жоржа Помпіду без обличчя та можливості бачити, чути чи говорити, поки не з'явився донор. В січні 2018 року Жерому Амону зробили другу трансплантацію.

«Перше (обличчя) я прийняв негайно, цього разу та ж сама ситуація», - прокоментував пацієнт свій стан після операції.

Щоб уникнути відторгнення нового обличчя чоловік, якого французькі ЗМІ називають «людиною з трьома обличчями», мусив пройти лікування для очищення крові.

Нове обличчя пана Амона залишається гладким та нерухомим, його шкіра та риси обличчя ще добре не вирівняні. Але він з оптимізмом дивиться на процес прийняття нового обличчя.

«Якщо б я не прийняв це нове обличчя, то це було б жахливо. Це питання ідентичності... Проте маємо те, що маємо, це добре, це – я», - зазначив він AFP у лікарні, де відновлюється після операції.

«Мені 43 роки, а донору було 22, тому мені знову 22 роки», - сказав він французькому телебаченню.

Тривалу операцію з пересадки очолював професор Лоран Лантьері, спеціаліст з трансплантації рук та обличчя. Саме він здійснив першу пересадку обличчя пану Амону вісім років тому.

«Сьогодні ми знаємо, що подвійна трансплантація є можливою, це вже не просто дослідження», - наголосив він в інтерв'ю французькій газеті Le Parisien.

Анестезіолог Бернар Чоллі сказав, що вражений відвагою пацієнта, який пройшов через таке випробування.

«Будь-яка людина, яка втрачає своє обличчя, а потім має чекати можливої пересадки невизначений проміжок часу - це те, через що ніхто ніколи не хотів би пройти», - зазначив він.

Першу трансплантацію обличчя провели в 2005 році на півночі Франції. Відтоді у світі провели близько 40 подібних операцій.

ІА "Вголос": НОВИНИ