[media=151697,151698] 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила керівник розкопок і викладач Чернігівського педагогічного інституту ім. Т. Г. Шевченка Олена Черненко.

Уламки візантійського келиха з розписом, порцелянової тарілки, скляні браслети, ножі, грузила від ткацького верстата, а також рештки печі для випалу вапна є дуже цінними з археологічного погляду.

«Найцікавіший об'єкт, на жаль, погано зберігся, – це піч для випалювання вапна (не плутати з вапняною ямою). Подібне виробниче спорудження в Чернігові виявлено вперше. Для Стародавньої Русі в цілому відомо всього кілька таких будівель. Засмучує, що збереження погане», – розповіла Олена Черненко.  За її словами, глинобитну піч використовували досить довго і ремонтували не менше 8 разів.

Також серед знахідок є записка з минулого на стінці амфори (графіті) та пружинні ножиці. Археологи зазначають, що такими речами у давнину могли користуватися тільки заможні люди, бо вони були дуже дорогими. Відзначається, що в XVIII столітті на цій території містилося монастирське подвір'я.

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ