Цього року проходження точки перигея місячної орбіти збігається з повним місяцем, і видовище великого і яскравого місяця обіцяє бути приголомшливо красивим, інформує «Економічні вісті».

У ніч на 4 грудня Місяць підійде до Землі на мінімальну відстань вперше за 6 років – 362 тис. км.

Як пояснюють астрономи, явище Суперповню пов’язано з тим, що повний Місяць, рухаючись по еліптичній орбіті, підходить максимально близько до Землі. Завдяки цьому із землі можна бачити більший розмір місячного диска, ніж зазвичай. Для спостерігача із Землі не знадобитися спеціальних гаджетів, тому що все можна побачити неозброєним оком.

Незвичайне астрономічне явище називають – Супермісяць, або – Перигей Місяця. Орбіта Місяця навколо Землі за формою не є ідеальним колом, а трохи витягнута. Це означає, що за повний оборот Місяць встигає пройти, як найдальшу, так і найближчу точку по відношенню до нашої планети. Технічно, в ніч з неділі на понеділок ми оцінимо вже четвертий Супермісяць року – єдиний, який зможемо побачити на власні очі.

За даними видання Earthsky, в цей день місяць буде виглядати на 30% яскравіше і на 14% більше, ніж у звичайні дні.

Поки вчені сперечаються про вплив близького проходження природного супутника Землі на геофізичні процеси, Місяць невблаганно наближається і обіцяє стати цікавим явищем абсолютно для всіх землян, кому пощастить побачити це видовище.

За Суперповнем можна буде спостерігати 3 грудня з 19:00 за київським часом. Ближче до восьмої години вечора 3 грудня Місяць наблизиться на мінімальну відстань, а потім буде поступово знову віддалятися.

За словами вчених, «пік» астрономічної події відбудеться о 19:49. Супермісяць можна буде спостерігати до самого ранку 4 грудня.

ІА "Вголос": НОВИНИ