Делегація у складі депутата Саксонського Ландтаґу, голови комітету з питань недоторканості та регламенту Хрістіана ШТАЙНБАХА (Лейпціґ, Німеччина), депутата Саксонського Ландтаґу, речника з питань європейської політики Андреаса ҐРАПАТІНА (Дрезден, Німеччина), помічника депутата,  референта, перекладача Каміли КОЗЛОВСЬКОЇ (Дрезден, Німеччина), керівника відділу проектів ЄС в Нижньо-Сілезькій господарській палаті Сільвії ЛАСОТИ (Вроцлав, Польща), помічника депутата, перекладача Ірини МАРТИНЯК (Дрезден, Німеччина) прибула до Львова у понеділок 18 травня.


Впродовж трьохденного візиту гості зустрілися з почесним консулом Німеччини у Львові Мирославою ДЯКОВИЧ; з керівництвом обласного управління промисловості та розвитку інфраструктури та представниками ділових кіл Львівщини; з керівництвом ЛДУФК та факультету іноземних мов Львівського університету ім. І.Франка, а також відвідали середню школу №28 з поглибленим вивченням німецької мови. Окрім того, відбулися зустрічі з фракцією УНП у Львівській обласній раді та керівництвом УНП міста Львова.
В ході візиту порушувалися питання обміну студентами між Україною та Німеччиною (Саксонією та Львівщиною), наближення України до економічних та управлінських стандартів Євросоюзу, підтримки економіки та доступу до новітніх технологій за допомогою програм Євросоюзу. Було задекларовано прагнення поглиблювати співпрацю у сфері міжпартійних та економічних відносин між регіонами, а також у галузях освіти, науки, культури та туризму.

КОМЕНТАРІ
Михайло КОВАЛЬ, заступник голови ЛОО УНП, депутат Львівської обласної ради, голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації ЛОР:
-Ми готові співпрацювати з усіма політичними силами Європи, які можуть показати нам позитивний досвід. Цей досвід як ніколи сьогодні потрібен нашій державі. УНП зацікавлена в побудові в Україні відповідальної системи влади, і показовим у цьому сенсі для нас може бути приклад Німеччини, зокрема Саксонії, яка має добре продуману соціальну політику та високорозвинуту ринкову економіку з пріоритетом приватної власності. Тому під час зустрічі з німецькими колегами ми задавали низку питань і отримували на них відповіді. Ці відповіді допоможуть в Україні збудувати такі економічні відносини, щоб прості українці відчували себе господарями на своїй землі. Україна знаходиться в центрі Європи. Це транзитна територія, тому завжди усі європейські країни були зацікавлені перспективами співпраці з нашою державою. Якщо говорити про практичну площину, то європейські країни, в тому числі й сама Саксонія, зацікавлені в тому, щоб мати ринкові відносини з Україною, адже тут є дуже великий ринок збуту і дуже великий ринок товарів, які можна було б експортувати.

Андреас ҐРАПАТІН, депутат Саксонського Ландтаґу, речник з питань європейської політики:


-Я депутат Саксонського Ландтаґу від фракції ХДС та відповідаю за питання європейської політики. Зважаючи на прагнення Європейського союзу до подальшого розширення, ми ініціювали зустріч нашої делегації з регіональним керівництвом УНП. Нам цікаво дізнатися як саме Львівський регіон готується до співпраці з європейською унією. Вже 20 років як Німеччина і зокрема Саксонія, є частиною Європейського союзу. Дуже багато проблем, про які згадували українські колеги нам знайомі і ми б хотіли дати вам деякі поради та в чомусь допомогти. На чому побудована програма нашого перебування на Львівщині? Ми маємо політичні та адміністративні зустрічі й розмови. Також будемо говорити про рівень розвитку економіки та питання освіти.

ІА "Вголос": НОВИНИ