Собор єпископів Української православної церкви Московського патріархату заявив, що рішення Константинополя стосовно українського церковного питання «не має ніякої канонічної сили» і відмовився від участі у створенні автокефальної церкви.

Про це йдеться у повідомленні  УПЦ МП.

У заяві повідомляється, що "процес надання так званого томосу про автокефалію є штучним, нав'язаним ззовні", а також "не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності, поглибить поділ і посилить конфлікти серед народу України".

"При таких умовах вступ єпископату, духовенства та мирян Української Православної Церкви до цих процесів вважаємо неможливим", - наголошується в заяві.

Крім того, на думку УПЦ МП "зняття анафеми з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета є наслідком спотвореного тлумачення православних канонів".

"Рішення про встановлення юрисдикції Константинопольського Патріархату на території України є наслідком спекулятивного трактування церковної історії. А рішення про зняття анафеми та інших церковних заборон з лідерів розколу і визнання дійсності псевдохіротоній, які були зроблені ними під час перебування в розколі, є наслідком спотвореного тлумачення православних канонів...", - йдеться в заяві.

У заяві зазначається, що у зв'язку з цим "євхаристійне спілкування УПЦ МП з Константинопольським патріархатом в даний час неможливо і припиняється".

 

ІА "Вголос": НОВИНИ