Про це йдеться у заяві відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського патріархату), опублікованій у суботу ввечері.

«Відповідно до статті 35 Конституції України, церква є відокремленою від держави, а тому питання церковного життя церква вирішує самостійно. Українська православна церква, яка має канонічний зв’язок зі Вселенським православ’ям, не зверталася до Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію православній церкві в Україні та не уповноважувала на це ні президента, ані депутатів Верховної Ради. У зв’язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи», – йдеться у заяві УПЦ (МП).

У заяві наголошується, що автокефалія надається церкві, а не державі, а тому й ініціювати цей статус має церква, а не держава.

«Разом з тим, викликає стурбованість те, що надання автокефалії православній церкві в Україні розглядається як питання не лише релігії, але й геополітики. Переконані, що сфера релігійного життя не повинна ставати предметом політичних маніпуляцій. Не слід змішувати церковні й політичні, а тим більше геополітичні питання. У зв’язку з цим вважаємо неприйнятним, щоб автокефалія розглядалася під геополітичним кутом зору», – додають в УПЦ (МП).

Нагадаємо, 19 квітня Українська автокефальна православна церква оприлюднила циркуляр із закликом до вірян щонеділі після богослужіння молитися за Президента України Петра Порошенка.

Перед цим Верховна Рада підтримала звернення Президента до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос щодо автокефалії православної церкви в Україні. Виступаючи із трибуни ВРУ, Порошенко запевнив, що поява єдиної православної церкви не порушуватиме право на свободу віросповідання, а також зміцнить єдність для боротьби з російським агресором.

17 квітня Порошенко зустрівся із головами парламентських фракцій, на якій заявив про намір створити єдину Українську православну церкву. Цього ж дня ввечері в Адміністрації президента відбулась таємна зустріч Петра Порошенка і всього складу Кабінету міністрів України.

ІА "Вголос": НОВИНИ