Про це заявив очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок на своїй сторінці у Facebook.

«Ще в жовтні 2005 року я подавав депутатський запит до міністра юстиції України «Про необхідність зміни назви «Української православної церкви» на назву «Російська православна церква в Україні», що відповідає підлеглості Української православної церкви в канонічних та організаційних питаннях Російській православній церкві. Якби вчасно втілювали цю та інші вимоги та ініціативи «Свободи», то ми жили б в іншій за змістом Державі», - пише Тягнибок.

Разом з тим, вважає лідер націоналістів, сьогодні вже маємо говорити не про формальну зміну назви, адже, фактично, УПЦ (МП) стала передовим загоном у гібридній війні, яку Московія четвертий рік веде проти України.

«Вона перетворила свої храми на блок-пости «рускава міра», а священиків у ворожих диверсантів, які деморалізують українських громадян, - наголошує Олег Тягнибок. - Фактів - безліч, починаючи від називання цієї війни «громадянською» і вояжів до ворога за інструкціями, завершуючи нехтуванням державною мовою та відмовою вшанування наших Героїв і навіть дітей».

Важливо, каже Тягнибок, що сьогодні діяльність цієї структури становить загрозу національній безпеці України і має бути розглянута Радою нацбезпеки і оборони України.

«Однозначно потрібно не лише змінити назву «УПЦ» на «РПЦ в Україні», але й змінити статус на іноземну церкву в Україні з забороною доступу в органи влади, військо, правоохоронні структури та навчальні заклади, а також повернути українським церквам святині, які були привласнені московською церквою».

Також очільник ВО «Свобода» оприлюднив текст запиту, скерованого раніше очільникові Мін'юсту:

«Загальновідомо, що керівництво Росії (царі, генсеки, президенти) завжди використовувало Російську православну церкву як знаряддя великої політики.

Впродовж всього свого перебування в Україні РПЦ виступала знаряддям російщення українського народу, і досі вона є провідною силою в інформаційній війні, яку проти України веде Російська Федерація.

Нею видається і поширюється в Україні література антиукраїнського характеру, в якій незалежність України від Росії називають «сєпаратізмом украінскіх шовіністов», а українську мову «галіційскім нарєчієм малопонятним і малоросам і великоросам, как наіболєє ополячєноє».

У своїх проповідях священики Російської православної церкви забороняють віруючим молитися українською мовою, бо «украінского язика Бог нє слишит».

Особливу агресивність священики і керівники Російської православної церкви проявляють до представників інших конфесій, провокуючи безконечні конфлікти на релігійній основі в Україні.

Загрозливою є активність Російської православної церкви в силових структурах України.

З ними укладено договори про співпрацю, які є підставою для легального проникнення та розгортання в них її діяльності.

Цю діяльність скеровує заступник голови Відділу взаємодії із Збройними Силами та правоохоронними органами Московського Патріархату, генерал-майор Шаталов Анатолій Федорович - академік Академії проблем безпеки Російської Федерації, фахівець з проведення психологічних операцій.

Для прикриття своєї антидержавної діяльності структури Російської православної церкви в Україні прибрали собі назву Українська Православна Церква. Проте, ця назва не відповідає антиукраїнському змісту РПЦ і є незаконно запозичена в дійсно українських церков.

Внаслідок цього «запозичення», яке є свідомою диверсією РПЦ, мільйони українських громадян піддаються великому ошуканству, оскільки переконані, що ходять до української Церкви.

Іншим наслідком «запозичення» є штучно створене протистояння окремих груп українського народу, розкол українського суспільства на релігійній основі та неможливість створення в Україні Єдиної Помісної Церкви.

Разом з тим, громадяни України - росіяни за походженням, мають право на свою Церкву, як, наприклад, в США вони мають свою «Російську православну церкву в Америці».

У зв'язку з вищевикладеним, враховуючи підлеглість Української православної церкви в канонічних та організаційних питаннях Російській православній церкві, з метою консолідації українського народу прошу здійснити перереєстрацію Української Православної Церкви, змінивши назву «Українська православна церква» на назву «Російська православна церква в Україні».

Нагадаємо, сьогодні кілька десятків активістів із націоналістичної організації С14 перекрили в’їзд до печер Києво-Печерської лаври й заблокували шлагбаум. Також учасники акції принесли банери із написом «Геть ФСБ» і запалили фаєри. Тоді ж настоятель Києво-Печерської лаври владика Павло заявив націоналістам, що на Донбасі воює невідомо хто невідомо з ким.

Напередодні у Запоріжжі священик УПЦ МП відмовився відспівувати 2-річного малюка, на якого з вікна будинку випав самогубець, посилаючись на те, що хлопчик був хрещений в церкві Київського патріархату.

Це викликало у суспільстві великий резонанс. Обурені люди приносять під церкви УПЦ МП ляльки.

ІА "Вголос": НОВИНИ